Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT; Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP

Dok je na stolu mirovni plan o okončanju sukoba između Rusije i Ukrajine, koji je oformljen na nedavnom samitu u Saudijskoj Arabiji, ukrajinski obaveštajci tvrde da je početkom jula planirano ubistvo predsednika Vladimira Zelenskog, a da je ključni špijun u mračnom planu Rusije bila jedna žena.

Ukrajinska obaveštajna služba (SBU) saopštila je da je nedavno uhapšena žena, koja je u Ukrajini prikupljala obaveštajne podatke kako bi pokušala da sazna plan puta Vladimira Zelenskog pre njegove posete južnoj Nikolajvskoj oblasti.

Obaveštajci su objavili i zamućenu sliku žene koju su maskirani oficiri pritvorili u kuhinji, kao i neke telefonske poruke i rukom pisane beleške o vojnim aktivnostima.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenski je u Telegramu rekao da ga je šef SBU obavestio o „borbi protiv izdajnika“.

SBU je saopštila da je Ukrajina bila svesna zavere unapred i da je uvela dodatne mere bezbednosti tokom posete Zelenskog. Navodi se da je osumnjičena pomagao Rusiji u pripremi „masovnog vazdušnog napada na oblast Nikolajeva“.

Navodno je tražila podatke o lokaciji sistema za elektronsko ratovanje i skladišta sa municijom.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

SBU je saopštila da su njeni službenici stalno pratili osumnjičenu kako bi dobili više informacija o njenim ruskim rukovodiocima i njenim zadacima. Policajci su tada uhvatili ženu dok je pokušavala da prosledi obaveštajne podatke ruskim tajnim službama, saopštio je SBU.

Rečeno je da je žena živela u malom južnom gradu Očakivu u Nikolajevskoj oblasti i da je ranije radila u prodavnici u tamošnjoj vojnoj bazi. Navodno je fotografisala lokacije i pokušala da dobije informacije od ličnih kontakata u toj oblasti.

Ona se sada se suočava sa optužbama za neovlašćeno širenje informacija o kretanju oružja i trupa. Ako bude osuđena, mogla bi da dobije kaznu i od 12 godina zatvora.

Zvanična Rusija nije se oglašavala ovim povodom, ali su ukrajinski obaveštajci ranije pominjali kako je pokušano više atentata na Vladimira Zelenskog.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis/Tanjug/AP Photo/Tanjug/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug/Investigative Committee of Russia via AP

Mirovni plan

Neposredno pre nego što su obaveštajci saopštili o navodnom atentatu na Zelenskog, učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Precizira se da su projekat osmislile saudijske vlasti i „još jedan broj zemalja“, a da je o inicijativi je obaveštena i Rusija.

Kako prenose RIA Novosti, deo alternativnog plana, koji se razlikuje mirovne formule ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, podrazumeva integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, kao i početak mirovnih pregovora pod okriljem UN i razmenu zarobljenika.

#related-news_0

Ukrajinska agencija Ukrinform navodi da je sastanak o miru u Ukrajini završen bez konačne deklaracije, ali uz „oprezno pozitivne signale iz Kine“.

Evropski diplomatski izvori kažu da je postignut dogovor o žarišnim tačkama mirnog rešenja, kao što su „teritorijalni integritet i suverenitet“ Ukrajine.

Posebno je zabeležena aktivna uloga Kine jer je njen predstavnik izrazio „pozitivne“ stavove o mogućem budućem susretu kao što je današnji, navodi Ukrinform.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar