Foto:Nicolas Cleuet / Le Pictorium / imago stock&people / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Kharkiv Regional Military Admini / AFP / Profimedia; Artur Abramiv / Zuma Press / Profimedia

Rusija je sinoć pokrenula jedan od većih vazdušnih napada na Ukrajinu u poslednje vreme. Kako javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vojsci, jak napad bio je usmeren na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu u više oblasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimke posledica napada te pozvao Zapad na hitnu isporuku sistema protivvazdušne obrane, među kojima je posebno naglasio američke rakete tipa Patriot.

„Ruski teroristi razumeju samo jezik sile. Jedini način da se zaustavi ovaj teror i da se spreči da postane normalan je da se odmah počnu da donose učinkovite odluke. Ukrajinsko nebo mora biti potpuno zaštićeno, tako da ludaci u Kremlju shvate da je njihov teror beskoristan“, objavio je Zelenski.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovsto objavilo je da je njihova protivvazdušna odbrana oborila čak 81 rusku vazdušnu metu, i to

Ukrajinska protivvazdušna obrana oborila je 35 od 53 ruske rakete i 46 od 47 ruskih dronova, rekao je zapovednik vazdušnih snaga, prenosi Index.

30 krstarećih projektila tipa Kh-101 i Kh-555;
4 krstareća projektila tipa Kalibr;
Jedan krstareći projektil tipa Iskander-K;
46 borbenih dronova iranske proizvodnje tipa Shahed 161 i Shahed 136.

Oštećeni energetski objekti u pet oblasti širom Ukrajine

U napadu su oštećeni energetski objekti u pet oblasti širom Ukrajine, rekli su zvaničnici. Ukrajinski nacionalni operater mreže Ukrenergo objavio je da su u napadu oštećeni energetski objekti u istočnom Donjecku, jugoistočnom Zaporožju i Dnjepropetrovsku, centralnoj oblasti Kirovograd i oblastiIvano-Frankivsk na zapadu.

PROČITAJTE JOŠ

„Danas ujutro Rusi su izveli još jedan udar na ukrajinska energetska postrojenja. To je već šesti masovni, složeni raketni i bespilotni napad na civilnu energetsku infrastrukturu od marta“, saopštio je Ukrenergo.

Pogođene dve termoelektrane

Rusija je od marta pojačala bombardovanja ukrajinske elektroenergetske infrastrukture onesposobivši većinu proizvodnje termo i hidroelektrana, uzrokujući nestanke struje i gurajući uvoz električne energije na rekordne nivoe.

DTEK, najveća ukrajinska privatna firma za proizvodnju energije, rekla je da su tokom napada njene dve termoelektrane pogođene i da je oprema „ozbiljno oštećena“.

Regionalni zvaničnici izvestili su da vatrogasci gase požare na nekoliko mesta nakon udara. Zasad nema izveštaja o žrtvama.

Osveta za odluku Amerike?

Kako navode neki ukrajinski mediji, sinoćni napad mogao bi da bude osveta za odluku SAD-a da dozvoli Ukrajini da američkim oružjem napadne mete na teritoriji Rusije.

Podsetimo, jučer je potvrđeno da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio Ukrajini korišćenje američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkov, nakon što je to Kijev proteklih nedelja tražio od Vašingtona, potvrdio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pragu nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a, Blinken nije definisao da li bi Bajdenovo odobrenje moglo da se proširi i na ciljeve dublje u Rusiji.

Blinken je kazao da je potez Vašingtona, koji predstavlja promenu politike američkog predsednika Bajdena, koji je čvrsto odbijao da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje na ruskoj teritoriji, rezultat američke strategije prilagođavanja situaciji na ratištu. Sada, rekao je, Sjedinjene Američke Države reaguju na ono što su videele u Harkovu i okolini.

Šta je rekao Blinken?

„Tokom proteklih nekoliko nedelja Ukrajina nam se obratila i zatražila odobrenje da koristi oružje koje im šaljemo kako bi se obranila od agresije, uključujući i od ruskih snaga koje se gomilaju na ruskoj strani granice i potom upadaju u Ukrajinu“, pojasnio je Blinken.

Bajden je time drugi put ove godine tiho popustio u svojoj politici o oružju koje se šalje Ukrajini. Ranije je udovoljio zahtevima da Kijevu pošalje dalekometne projektile ATACMS. SAD je najveći dobavljač oružja za Ukrajinu, koja se suočava s ruskom invazijom od februara 2022.

Američki zvaničnici u četvrtak su rekli da SAD i dalje neće dozvoljavati ukrajinskoj vojsci da koristi sisteme ATACMS, koji imaju domet do 300 kilometara, ni drugo američko oružje velikog dometa za napade u dubini Rusije.

BONUS VIDEO Global fokus: Ruska ofanziva u Ukrajini i „ruski zakon“ u Gruziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare