Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/Promo logo

Američka vlada je u sredu optužila dvojicu ruskih državljana i zaplenila više od 30 internet domena povezanih sa kampanjom za uticaj na američke izbore.

Međutim, zbirka informacija koju je FBI podneo sudu takođe je otkrila još jedan detalj. U pitanju je ruska operacija za manipulaciju nemačkim, francuskim, italijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim uticajnim ličnostima.

PROČITAJTE JOŠ:

Cilj kampanje u Evropi bio je da se napravi podela, diskredituje Amerika i potkopa podrška Ukrajini, prema nizu ruskih dokumenata, beleški i zapisnika sa sastanaka o psihološkom ratovanju.

Dokumenti su pribavljeni od strane FBI-a i priloženi kao deo svedočenja pred sudom u sredu. Dosije od 277 stranica detaljno opisuje ruske planove za osvajanje Evropljana.

Jedan memorandum iz ruske Agencije za socijalni dizajn (Social Design Agency) opisuje plan za ciljanje ljudi putem stvarnih objava i komentara na društvenim mrežama kako bi se zaobišli filteri botova društvenih mreža. Agencija deluje pod naređenjem zamenika šefa osoblja ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergeja Kirijenka, prema svedočenju FBI-a.

Ruski dokument navodi da je cilj kampanje da se „izazovu racionalne i emocionalne reakcije.“

Domeni su uključivali lažne verzije Rojtersa, Der Špigla, Bilda, L’ Monda, L’ Parizijena, Velta, FAZ-a, Zidojče cajtunga, Delfija i drugih, a plaćeni su kriptovalutama kao što je bitkoin, prema svedočenju FBI-a.

Ruski tim koji se bavi psihološkim procenama, odredio je Nemačku kao posebno ranjivu metu za ruski uticaj.

„Nemačka je zavisnija od Francuske,“ navodi se u jednom od ruskih dokumenata, u kojem se verovatno misli na ekonomsku zavisnost Nemačke od ruskog gasa i izvoza.

„Prvo i najvažnije, treba da obezvredimo SAD, Veliku Britaniju i NATO, a drugo, da ubedimo Nemce da se protive neefikasnoj politici sankcija”, citira FBI unutrašnju rusku belešku.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Drugi dokument gore pomenute agencije opisuje operaciju pod nazivom „Podsticanje međunarodnih sukoba“, koja je specifično usmerena na Francusku i Nemačku.

Njegov cilj: „Da unutrašnje tenzije eskaliraju kako bi se promovisali interesi Ruske Federacije,“ kao i „da se utiče na stvarne sukobe i veštački stvore sukobljene situacije putem lažnih članaka, uticajnih ličnosti, kao i ciljanih objava i komentara na društvenim mrežama”.

Ruski dokument dodaje da je cilj bio da se „destabilizuje društvena situacija“ u Francuskoj i Nemačkoj kroz širenje dodatnih lažnih narativa, lažnih video zapisa, dokumenata i snimaka telefonskih razgovora, komentara na društvenim mrežama i lažnih i stvarnih citata uticajnih ličnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare