Najljući protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina unutar zemlje opozicionar Aleksej Navaljni koji se sada već godinama nalazi iza rešetaka tokom poslednjih nedelja prolazi kroz ozbiljnu torturu. Zdravlje je počelo da mu se naglo pogoršava, verovatno usled novog trovanja, a njegovi saradnici tvrde i da je izgubio dosta kilograma. Oni sada pokušavaju da odgonetnu šta se krije iza ovoga i da li Putin pokušava da “sporim trovanjem” ubije Navaljnog.

Poslednji u nizu apela stigao je od Ane Vedute, portparolke antikorupcijske fondacije Navaljnog u Vašingtonu 12. aprila se Navaljni razboleo prošlog petka kada je pušten iz samice i stavljen u regularnu ćeliju, i da je izgubio 8,1 kilograma tokom poslednjih 15 dana.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

U ponedeljak, Navaljni je napisao na Tviteru da ga vraćaju u samicu na još 15 kaznenih dana.

U subotu ujutro, pozvana su ambulantna kola jer je Navaljni imao akutne stomačne bolove, ali nije dobio nikakvu dijagnozu.

Jedan od njegovih advokata Vadim Kobzev je naveo da veruje da mu se polako daju male doze otrova kroz pilule koje su mu prepisane.

Iako nije utvrđeno da li ima osnova za ovakve tvrdnje advokata, pokušaj trovanja Navaljnog nikoga ne bi iznenadio – obzirom da je pre nekoliko godina preživeo mnogo gori.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Naime, Navaljni je u oktobru 2020. godine otrovan novičokom. U trenutku kada mu je pozlilo, bio je u avionu na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno prizmeljen u Omsku, a opozicionar prebačen u bolnicu gde je pao u komu.

Kira Jarmiš, njegova portoparolka, rekla je da Navaljni tog jutra nije konzumirao ništa osim šolje čaja koju je popio na aerodromu. Tim Navaljnog je objavio i da su tragovi novičoka pronađeni u boci vode iz njegove hotelske sobe u Tomsku. Navaljni je lično optužio Putina da je odgovoran za trovanje.

Navaljni ipak nastavio borbu

Njegov povratak u Rusiju u januaru 2021. nakratko je podstakao demonstrante opozicije, ali je odmah uhapšen zbog prevare i nepoštovanja suda.

Međutim, ni trovanje ni lisice nisu „utišale“ Navaljnog.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nastavio je da iz zatvora optužuje Putina da je u svom „zločinačkom, agresivnom“ ratu želeo da uništi stotine hiljada ljudi.

Optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da uništava budućnost Rusije zbog sopstvenih ambicija.

Navaljni je rekao da je Rusija „pala na dno“ i da će se oporaviti tek kada sruši „Putinovu diktaturu“ i Moskva počne da plaća „odštete“ Kijevu za pričinjenu štetu.

Više puta je pozvao na međunarodnu istragu ratnih zločina u Ukrajini.

Pročitajte još:

„Desetine hiljada nevinih Ukrajinaca su ubijene, a milioni više su pogođeni bolom i patnjom. Počinjeni su ratni zločini“, naveo je Navaljni.

Inače, navaljni je još tokom 2010-ih bio aktivno uključen u masovne antivladine skupove, a mnoga razotkrivanja njegovog glavnog političkog sredstva, Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), privukla su milione pregleda na društvenim mrežama. Fondacija je 2021. godine proglašena ekstremističkom, a Navaljni je više puta odbacio optužbe o korupciji kao politički motivisane.

Mnogi njegovi saradnici bili su pod pritiskom bezbednosnih službi, a neki su pobegli u inostranstvo, uključujući bivšeg šefa FBK Ivana Ždanova, bivšeg vrhunskog advokata FBK Ljubov Sobol i većinu, ako ne i sve, šefove proširene mreže Navaljnijevih kancelarija širom Rusije.

BONUS VIDEO Finska u NATO: Šta je odgovor Rusije? – Srećko Đukić i Miloš Nikolić