Foto: Profimedia, EPA-EFE

Paravojna formacija Vagner na čelu sa Jevgenijem Prigožinom koja je pre nekoliko meseci preuzela pohod na ukrajinski grad Bahmut mogla bi da ostvari veći vojni uspeh i zauzme ga.

Naime, Prigožin je rekao je su pripadnici te plaćeničke organizacije zauzeli selo Krasnu Goru, na severnom rubu opkoljenog grada Bahmuta u ukrajinskoj regiji Donjeck.

Time su se Vagner snage praktično primakle do „kapija“ Bahmuta. Do toga dolazi nakon što su pre nešto više od mesec dana pripadnici ove paravojne jedinice zauzeli Soledar, veće mesto nedaleko od Krasne Gore.

Foto:Profimedia.rs

Ruska vojska je upravo nakon meseci tapkanja u mestu, pre nekoliko nedelja uspela da zauzme Soledar – grad koji se nalazi u blizini Bahmuta. Tim osvajanjem je započet prodor, koji se sada, doduše slabijim intenzitetom, nastavlja.

Zašto baš Bahmut?

Ipak, nije čudno što Prigožin ne odustaje od osvajanja Bahmuta. Pre svega, radi se o jednom od ključnih gradova koje Moskva pokušava da osvoji mesecima. Ruske snage su presekle nekoliko puteva do grada koji je od velikog značaja za snabdevanje ukrajinskih trupa.

Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Takođe, zapadni analitičari pretpostavljaju da je Bahmut jedan od dva cilja ruske ofanzive koja bi uskoro mogla da počne. Pored ovog grada, veruje se da Rusi žele i uspostavljanje pune kontrole nad Donjeckom i Luganskom.

Bahmut bi mogao da predstavlja bitnu tačku za rusku vojsku, koja bi mogla da ga pretvori u veliki komandni centar, odakle može da distribuira opremu, naoružanje i hranu svojim vojnicima u drugim gradovima i oblastima.

Takođe, vojni analitičari sugerišu da je ruski plan verovatno opkoljavanje grada taktičkim napredovanjem prema severu i jugu. Zauzimanje grada, iako bi imalo ograničenu operativnu vrednost, potencijalno bi omogućilo Rusiji da ugrozi veća urbana područja kao što su Kramatorsk i Slavjansk.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Uz to, kada su Rusi početkom leta zauzeli obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk, Bahmut je trebalo da bude sledeći. Taj san do sada nije dosanjan, iako paravojna formacija Vagner Jevgenija Prigožina ne bira sredstva da ga osvoji, pretvarajući ovaj grad u krvavu klanicu.

I na kraju, osvajanjem Bahmuta, olakšao bi se dalji prodor i otvorile karte za uspostavljanje potpune kontrole nad Donjeckom i Luganskom.

50.000 Vagnerovaca spremno na juriš

U pohodu će verovatno učestvovati oko 50.000 Prigožinovih vojnika – uglavnom razbojnika i nasilnika. Naime, Vagner je počeo da regrutuje zatvorenike u kaznenom sistemu Rusije na leto 2022. godine, a Prigožin ugostiteljski preduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vreme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest meseci u Ukrajini.

Pročitajte još:

Vagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali zvanične ruske brojke objavljene u novembru pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između avgusta i novembra, što je najveći pad u više od deset godina.

SAD procenjuju da Vagner ima oko 50.000 ljudi raspoređenih u Ukrajini, uključujući 40.000 osuđenika regrutovanih iz ruskih zatvora. Veruje se da su sada svi raspoređeni oko Bahmuta.

Inače, paravojna grupacija Vagner deluje u brojnim zemljama Afrike, uglavnom u borbi protiv pobunjenika. Pošto je proteklih meseci Prigožin video-snimcima pokušavao da motiviše zatvorenike iz ruskih kaznionica da se pridruže njegovim borcima u Ukrajini, prošle nedelje je utvrdio da je grupa prestala da regrutuje zatvorenike.

BONUS VIDEO Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar