Russian President Vladimir Putin delivers a video address on the opening of Army

Oružane snage Ukrajine pokušale su da udare na nuklearnu elektranu Kursk, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka o situaciji u pograničnim regionima, Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti.

„Neprijatelj je tokom noći pokušao da udari u nuklearnu elektranu“, rekao je Putin.

On je naveo da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) obaveštena o pokušajima udara na nuklearnu elektranu Kursk.

PROČITAJTE JOŠ:

„Međunarodna agencija za atomsku energiju je obaveštena, obećali su da će poslati stručnjake da procene situaciju“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Ranije danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da je sledeće nedelje planirana poseta nuklearnoj elektrani Kursk direktora IAEA Rafaela Grosija.

Prošle subote su Grosi i generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov razgovarali telefonom o situaciji u nuklearnim elektranama Kursk i Zaporožje. Lihačov je naglasio da se situacija oko ovih nuklearki i dalje pogoršava i pozvao Grosija da u bliskoj budućnosti poseti nuklearku Kursk i grad Kurčatov i lično proceni situaciju oko stanice.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je organizovao sastanak sa visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o situaciji u područjima Rusije koja se graniče s Ukrajinom, nakon iznenadnog napada koji su ukrajinske trupe izvele 6. avgusta.

Rojters podseća da je u brzom napadu ukrajinskih snaga na Kursku oblast, koji je bio najveći upad stranih trupa u Rusiju od Drugog svetskog rata, učestvovalo na hiljade vojnika koji su se probili preko ruske zapadne granice i iznenadili Moskvu.

Izveštaji kažu da se od tada vode teške borbe, pri čemu ruske trupe pokušavaju da izbace ukrajinske vojnike iz tog područja, dok se ukrajinski vojnici trude da učvrste svoju poziciju i prošire teritoriju pod svojom kontrolom.

„Sazvao sam vas da bismo razgovarali o trenutnom stanju u pograničnim oblastima Rusije“, izjavio je Putin na početku sastanka.

Vicepremijer Denis Manturov rekao je da Rusija procenjuje štetu koja je naneta poljoprivredi i industriji u pograničnim oblastima.

Guverner Kurske oblasti, Aleksej Smirnov, naveo je da je 133.190 ljudi napustilo ili je evakuisano iz te oblasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare