Pavel Durov Vladimir Putin Foto:Steve JENNINGS / AFP / Profimedia/Tanjug/Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne razume postupke Francuske protiv osnivača društvene mreže Telegram Pavela Durova, protiv koga su francuske vlasti prošle nedelje pokrenule formalnu istragu.

Prema Putinovim rečima, potezi Francuske imaju „selektivni karakter“, prenosi agencija RIA Novosti. On je, na marginama ekonomskog foruma u Vladivostoku, rekao i da zna za pretenzije mnogih zemalja prema Durovu.

Putin je dodao da Rusija nije imala pritužbi na Durova, ali je napomenuo da bi ruska vlada takođe mogla da ima neka pitanja za osnivača Telegrama.

Govoreći o svom jedinom susretu sa Durovim, ruski predsednik je kazao da se sa njim sastao jednom, pre nekoliko godina, ali da od tada nisu bili u kontaktu. Putin je, kako je naveo, mislio da Durov živi u Moskvi, prenosi ruska agencija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je prošlog meseca da ne zna da li su se Durov i Putin ikada sastali.

Francuske vlasti pokrenule su istragu protiv Durova u vezi sa korišćenjem platforme Telegram za krivične prestupe kao što su utaja i pranje novca i dečja pornografija. Advokat Pavela Durova ocenio je da je istraga protiv njega apsurdna.

Pročitajte još:

Francuske vlasti ignorisale su zahtev ruskih diplomata da se Durovu omogući razgovor sa konzulom dok je bio u pritvoru, saopšteno je u ponedeljak iz ruske ambasade u Francuskoj. “U periodu dok je Pavel Durov bio u pritvoru, njemu je bio onemogućen konzularni pristup, a francuska strana nije dala nikakav odgovor, ni pozitivan, ni negativan, na naš zahtev“, saopšteno je iz ambasade, a prenela agencija RIA novosti.

Durov je priveden na pariskom aerodromu Burž 24. avgusta, što je izazvalo kritiku javnosti u mnogim zemljama. Durov je u Francuskoj osumnjičen za više krivičnih dela, uključujući saučesništvo u upravljanju internet platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe, a mogao bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora.

Durov je u sredu uveče pušten uz kauciju koju uskoro mora da plati (pet miliona evra), ali se nalazi pod sudskim nadzorom, takođe mu je zabranjeno da napušta teritoriju Francuske i mora da se javlja policiji dva puta nedeljno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare