Kim Džong Un i Vladimir Putin Foto:Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na početku današnjih razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom u Pjongjangu rekao da je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Rusije i Severne Koreje za dugi niz godina.

Putin, koji je u Severnoj Koreji prvi put posle 24 godine, podsetio je da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji, prenosi agencija RIA Novosti. Korejski lider je otvarajući pregovore sa ruskim predsednikom istakao ulogu Rusije u, kako je navedeno, održavanju strateške ravnoteže u svetu i izrazio punu podršku u „sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini“.

Kim Džong Un i Vladimir Putin Foto:Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

„Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost s ruskom vladom, vojskom i narodom u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta“, naglasio je Kim Džong Un.

Putin i Kim počeli su danas razgovore u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje u sastavu delegacija Rusije i Severne Koreje. Sa ruske strane, između ostalih, učestvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, potpredsednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

Vladimir Putin i Kim Džong Un Foto:Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Na korejskoj strani u razgovorima učestvuju i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamenik predsednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Severne Koreje Park Čong Čon, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.
Putin i Kim razgovaraju o međunarodnoj agendi, bezbednosnim pitanjima, saradnji u oblasti privrede, energetike, transporta i poljoprivrede.

POGLEDAJTE JOŠ:

Program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem i polaganje venca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata.

Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare