Foto:Shutterstock/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug/Clodagh Kilcoyne/Pool via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem, koje je nazvano "NATO jezerom", upozorio je glavni komandat vojske Švedske. Ovo je usledilo nakon poteza Rusije, koja je objavila da želi da promeni svoju pomorsku granicu sa Litvanijom i Finskom, da bi potom to isto saopštenje bilo povučeno.

Vrhovni komandant švedskih oružanih snaga Mikael Biden dao je izjave za medije nakon što je dokument ruskog Ministarstva odbrane objavljen na internetu pokazao namere Moskve da uspostavi dominaciju u baltičkom regionu, gde su tenzije visoke nakon nedavnog pristupanja Finske i Švedske NATO savezu.

Komandant Biden je za nemačku mrežu „RND“ rekao da je uveren da je Putin usmerio „oba oka na Gotland“, misleći na strateški važno švedsko ostrvo.

Foto: – / Sputnik / Profimedia

„Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem. Ko kontroliše Gotland, kontroliše Baltičko more“, kaže Biden.

Gotland, koje se nalazi na oko 320 kilometara severno od ruske enklave Kalinjingrad, najveće je ostrvo Švedske i njegovo zauzimanje od strane Moskve moglo bi da ugrozi zemlje NATO-a sa mora. To bi moglo da okonča „mir i stabilnost u nordijskim i baltičkim regionima“, rekao je Biden.

„Baltičko more ne bi trebalo da se pretvori u Putinovo igralište“, poručuje on.

Dokument koji je objavljen, pa povučen 21. maja, sugeriše da Moskva želi da prisvoji deo voda u istočnom delu Finskog zaliva na granici sa Litvanijom i oblast u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti i proglasi ih kao unutrašnje vode.

Rusija tvrdi da su prethodne geografske koordinate bile registrovane oslanjajući se na male morske navigacione karte zasnovane na istraživanjima iz 20. veka koje ne odražavaju pravilno morske granice regiona.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXANDER RYUMIN/SPUTNIK/KREMLIN

Ali, finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen objavila je na mreži „Iks“, nekadašnjem Tviteru, da Konvencija UN o pravu mora sadrži odredbe o definiciji pomorskih zona priobalnih država i da „pretpostavljamo da će Rusija, kao potpisnica Konvencije, postupa u skladu sa tim“.

„Treba imati na umu da je izazivanje konfuzije takođe hibridni uticaj. Finska neće biti zbunjena zbog ponašanja Rusije“, dodaje se u objavi.

Čarli Salonijus-Pasternak, vodeći istraživač na Finskom institutu za međunarodne poslove (FIIA), rekao je za „Njuzvik“ da se bezbednosna situacija nije pogoršala u regionu, ali da je Moskva poslala jasan signal.

„Postoji finska izreka ako si provociran, nemoj da budeš provociran, ali je situacija veoma ozbiljna. To je sasvim jasno kalibrisano da izgleda kao mala, gotovo tehnički administrativna stvar, ali su u praksi njene političke reperkusije veoma ozbiljne. Potpuno je nebitno da su prilagođavanja granica samo kvadrati, to je princip jedne zemlje koja kaže jednostrano, samo ćemo da promenimo granice, to očigledno nije prihvatljivo. Iskreno verujem da je važno da NATO izvrši neku vrstu fizičke akcije, a ne samo da odgovori izjavom“, rekao je on, sugerišući da bi operacija slobode plovidbe poslala direktniju poruku.

Foto:Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Mislim da to treba da uradimo, jer ako samo odgovorimo oštro sročenom izjavom, Kremlj će je verovatno pročitati da nismo zaista spremni da se suprotstavimo još jednoj provokaciji, koja se odnosi na promenu granica“, rekao je Salonius-Pasternak.

Ruski izaslanik u Vilnjusu je pozvan na razgovor, a litvansko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju prethodnih dana navelo da je potez Moskve „još jedan dokaz da agresivna i revizionistička politika Rusije predstavlja pretnju bezbednosti susednih zemalja i Evrope“.

„Njuzvik“ je kontaktirao rusko, finsko i litvansko ministarstvo spoljnih poslova, kao i NATO za komentar, ali niko nije odgovorio.

Zajedno sa Finskom, Švedska je nedavno pristupila NATO-u, podstaknuta regionalnim bezbednosnim rizikom koji predstavlja ruska invazija na Ukrajinu u punom obimu.

Predlog ruskog ministarstva odbrane da se napravi nacrt vladine uredbe o promeni ruske granice u Baltičkom moru izbrisan je u međuvremenu sa portala na kome se objavljuju zvanični dokumenti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nacrt se više ne nalazi na sajtu na kome je bio objavljen, a Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je ranije reviziju državne granice u ruskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru.

U nacrtu uredbe od 21. maja ministarstvo je predložilo prilagođavanje granice oko ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva i oko Kalinjingrada. Kako je pojašnjeno, da bi se obezbedila sigurnost plovidbe, predlaže se prilagođavanje i ponovno objavljivanje državnih pomorskih navigacijskih karata u odgovarajućoj meri.

Navedeno je i da je dokument trenutno u fazi pripreme. Predsednik Finske Aleksandar Stub napisao je na platformi „Iks“, nekadašnji Tviter da Rusija nije bila u kontaktu sa Finskom po tom pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare