Foto: Profimedia

Privatni život ruskog lidera Vladimira Putina izaziva veliko interesovanje u javnosti, tako da mediji neumorno pokušavaju da saznaju detalje o ovom moćnom političaru, njegovoj ženi, navodnim ljubavnicama i deci, posebno zbog činjenice da nije potvrđeno koliko tačno potomaka Putin ima. Kremlj nikada ne govori o privatnom životu ruskog predsednika, s sam Putin je naglasio da ima život u koji ne dozvoljava da se iko meša i da ta njegova odluka mora da se poštuje. Ovo su detalji koji su mediji uspeli da iskopaju o jednom od glavnih svetskih lidera.

Zvanična porodica

Poznato je da je Putin 31 godinu bio u braku sa Ljudmilom, sa kojom ima dve odrasle ćerke, Mariju i Jekaterinu. Njih dve žive daleko od očiju javnosti zbog čega privlače posebnu pažnju, a postoje rasprave i oko njihovih stvarnih imena.

Ljudmila je radila kao stjuardesa i Putina je upoznala mnogo pre njegovog dolaska na čelo države 2000. godine, i to putem zajedničkog prijatelja, početkom 1980-ih. Venčali su se kada je Putin imao 30, a ona 25 godina, u julu 1983. godine.

Ljudmila Putin i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ITAR-TASS

Par se razveo 2013. godine, a u januaru 2016. godine, Ljudmila je objavila da se udala za Artura Očeretnija. Njen novi izabranik je, prema pisanju medija, mlađi od nje i nalazi se na čelu jedne od kompanija kojima Ljudmila rukovodi. Istraga nezavisnih ruskih medija utvrdila je da Putin preko tih firmi uplaćuje novac bivšoj supruzi i njenom novom mužu, takođe milioneru.

Putin je jednom prilikom javno pričao o svojim ćerkama. Između ostalog je rekao kako su oduvek živele u Rusiji.

Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

„Studirale su samo na ruskim univerzitetima. Ponosan sam na njih. Nastavljaju da studiraju i rade. Moje ćerke tečno govore tri evropska jezika. Jedna od njih čak govori jedan ili dva orijentalna jezika. Prave svoje prve korake i uspešne su“, rekao je on.

Jekaterina, ili samo Katerina, Putinova je mlađa ćerka koja je završila nemačku školu u Moskvi. Za Kirila Šamalova se udala 2013. godine, a mediji su pisali da se par razveo 2018. godine. Katerina ne nosi očevo prezime, već je uzela prezime svoje bake po majci.

Ona se bavi plesnom akrobatikom i veoma je uspešna u tome. Dugo se nagađalo da li je baš ona Putinova ćerka, jer liči na ruskog lidera. Kako se pisalo ranije, ona je direktorka dve inicijative na Moskovskom državnom univerzitetu, Fondacije za nacionalni i intelektualni razvoj i Nacionalnog intelektualnog centra za rezerve. Takođe vodi i Inopraktiku, naučni centar na Moskovskom državnom unverzitetu koji vredi 1.7 milijarde dolara. Ona navodno nadgleda ugovore vredne nekoliko miliona dolara i ima članove Putinovog užeg kruga za savetnike.

Marija Putina je starija ćerka ruskog predsednika rođena u Sankt Peterburgu.

Studirala je na državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu gde je završila biologiju, a studirala je i medicinu u Moskvi. Mediji su pisali da je do nedavno živela u Holandiji odakle je poreklom i njen partner, biznismen Jorit Fasen. U javnost je izašao podatak da je stan u kojem je živela u Holandiji prodat. Stan se nalazio nedaleko od Haga i prodat je za tri miliona dolara, prenosio je Njuzvik.

Dete sa čistačicom

Krajem novembra 2020. godine u medijima se pojavila vest da Putin, navodno, ima ćerku sa čistačicom koja je postala milionerka i vlasnica noćnog kluba poznatog po „erotskim predstavama“.

Foto: Social media / East2West News / Profimedia

Navodna ćerka, Luiza Rozova, takođe poznata i kao Elizabeta Krivonogih, rođena je 2003. godine tokom Putinovog prvog mandata u Kremlju, dok je još bio oženjen. Njena majka je, navodno, preduzetnica Svetlana Krivonogih (45), čistačica koja je postala milionerka. U svetskim medijima i po društvenim mrežama kruže fotografije ove tinejdžerke i komentariše se da ona dosta liči na ruskog predsednika.

Svetski mediji su pisali da je Krivonogih bila Putinova ljubavnica krajem 1990-tih i početkom 2000-tih.

Svetlana Krivonogih Foto: Društvene mreže

Nakon što su procurile vesti o Putinovom navodno „tajnom detetu“, njegov portparol je rekao da ove tvrdnje „nisu baš uverljive“.

Stan u Monaku

Ipak, u oktobru 2021. godine, najveća istraživačka mreža na svetu ICIJ objavila je milione procurilih dokumenata, takozvane Pandorine papire, putem kojih je otkrivena kupovina luksuznog stana u Monaku čiji je kupac bila upravo Putinova navodna ljubavnica, Svetlana Krivonogih.

Foto:Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Krivonogih je 2003. godine kupila stan vredan 3,6 miliona evra. Reč je o nekretnini na četvrtom spratu luksuzne zgrade, uz koju idu i dva parking mesta i mogućnost korišćenja bazena.

Pored ove nekretnine u Monaku, Krivonogih je vlasnik i stana u prestižnom kompleksu u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu, nekretnine u Moskvi, jahte i druge imovine, vredne ukupno oko 100 miliona dolara.

Istraživačka veb stranica Proekt, takođe je Svetlanu Krivonogih navela i kao drugog skrivenog vlasnika Putinovog omiljenog skijališta Igore.

Alina Kabajeva Foto: / Polaris / Profimedia

Ono zbog čega su mediji bacili oko na ovu temu jeste odakle Krivonogih novac za sve to, s obzirom na skromno poreklo – odrasla je u zajedničkom stanu, deleći kuhinju i kupatilo sa pet porodica. Bila je student biznisa i radila je kao čistačica u prodavnici.

Mediji takođe godinama nagađaju da je bivša olimpijska ritmička gimnastičarka Alina Kabajeva Putinova devojka, verenica ili čak supuga.

Deca sa Alinom Kabajevom

Niko zapravo ne zna koji je njihov status, ali, prema medijskim navodima priča oko njih seže iz 2008. godine, dok je Putin još uvek bio u braku sa Ljudmilom.

Alina Kabajeva Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Alina je jedna od najuspešnijih ruskih gimnastičarki. Osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine. Nedugo posle toga, upoznala se sa Putinom i sportsku karijeru zamenila politikom – član je vladajuće Jedinstvene Rusije i bila je poslanica te stranke u ruskoj Dumi.

Mnogi Rusi smatraju da se Putinov brak sa Ljudmilom raspao upravo zbog Aline. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je nagovestio da je do razvoda došlo navodno zato što je Kabajeva izvršila pritisak na predsednika Rusije.

Alina Kabajeva Foto:Krasilnikov Stanislav / TASS / Profimedia

Za Alinu se pisalo da ima sina, Dimitrija, kojeg je navodno dobila sa Putinom, dok je ona za ruski Vog pričala kako je on njen sestrić, a ne sin.

Njujork post je 2013. godine tvrdio da Putin sa Alinom ima trogodišnjeg sina i devojčicu koja se rodila u novembru 2012. godine. Dejli mejl je 2019. godine objavio vest da se Alina navodno ponovo porodila i da je rodila blizance, a ruski lider je tada ponovo dovođen u vezu sa njom.

Pročitajte još...

Međutim, jedan švajcarski medij objavio je izveštaj o tome da Kabajeva i Putin imaju dvojicu sinova, koji su rođeni 2015. i 2019. godine, jedan u Švajcarskoj, a drugi u Moskvi.

Švajcarski list „Sonntafszeitung“ objavio je da je Alinin porođaj obavila neimenovana lekarka koja je rođena u SSSR i koja poznaje Putina više od 30 godina.

„Naš izbor jasno kaže: ‘Alinina veza sa Putinom je postojala. Njena deca – dvojica sinova – su Putinova deca. Alina nije imala dugu vezu. To bi bilo isuviše opasno za nju“, naveo je taj švajcarski list.

Ona sada vodi najveći medijski konglomerat u Rusiji.