Milorad Pupovac Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DENIS CERIĆ

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je danas da u Hrvatskoj ne postoji svest koja dozvoljava upotrebu srpskog jezika i ćirilice.

Pupovac je to rekao gostujući na zagrebačkoj N1 TV, povodom jučerašnjeg otkrivanja spomen-ploče Zakonu o hrvatskom jeziku u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Na pitanje da li u Hrvatskoj postoji svest koja dozvoljava ćirilicu, Pupovac je rekao:

“Toga nema, imamo lošu, naopaku i negativnu svest, svest koja ne dozvoljava ćirilicu”.

Milorad Pupovac Hrvatska izbori Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Govoreći o jučeršnjoj svečanosti u Matici hrvatskoj, Pupovac je rekao da je na njoj učestvovao i vukovarski gradonačelnik i lider Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je “svojevremeno predvodio one koji su razbijali ploče s ćirlićnim natpisima, proglašavajući ćirilicu agresorskim pismom”. Osvrnuo se i na izjavu DP-ovog Stipe Mlinarića koji je kazao da želi da se skinu ploče koje su, po njemu, neprimerene.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pupovac kaže da, ako neko misli da postoje mesta koja objektivno gledano mogu povređivati nečija osećanja, može se razgovarati i o tome u meri u kojoj je to u nadležnosti institucija srpske zajednice ili opština.

„Ali, mora se znati mera da se ne dogoodi ono što se dogodilo u zaleđu Zadra kad se tražilo da se ukloni privatni spomenik (ispisan na ćirilici). Ako ćemo ići do tih krajnosti, onda ne možemo naći zajednički jezik”, poručio je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom saboru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare