Milorad Pupovac Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DENIS CERIĆ

Položaj srpske zajednice u Hrvatskoj je već pogoršan jer je vođena antisrpska kampanja tokom izbora a pogoršan je i činjenicom što je ostvaren zahtev za segregaciju Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u hrvatskom političkom životu, izjavio je lider SDSS Milorad Pupovac.

Ova stranka je nakon osam godina koliko je podržavala vladu Andreja Plenkovića i HDZ, na insistiranje novog partnera vladajuće stranke Domovinskog pokreta, iz nje izostala.

Pupovac je u intervjuu za današnje „Večernje novosti“ ocenio da će najviše od daljih poteza hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zavisiti da li će biti dodatnog pogoršanja položaja Srba u Hrvatskoj.

„Domovinski pokret jeste stvarna pretnja demokratiji zbog svog radikalnog nacionalizma, antisrpskog stava, jer želi da naruši sva prava koja su različite grupacije ostvarile, uključujući žene, migrante, antifašiste“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je razočaran takvim razvojem događaja, rekao je da je predugo u politici da bi bio razočaran i naveo da su u SDSS-u rano videli u kom se smeru razvija politički život u Hrvatskoj i činili su sve da do ovakvog razvoja događaja ne dođe.

Dodao je da je do toga došlo ne samo zbog HDZ-a nego i činjenice što su se svi trudili oko Domovinskog pokreta kao „povoljne i potrebne udavače“.

Ocenio je da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović od levog liberalnog političara postao najvatreniji desničar u Hrvatskoj.

„Nizom svojih izjava o susedima, o manjinama, pre svega o srpskoj, o ženama, Jasenovcu i negiranju tog zločina prema Srbima, da bi na kraju u Vukovaru bio zajedno sa Ivanom Penavom gde se čulo ‘Za dom spremni’. I na kraju je rekao ‘To su dobri dečki o kojima imamo pogrešno stvorenu lošu sliku’, u jeku njihove antisrpske kampanje“, istakao je Pupovac, govoreći o Milanoviću.

Na pitanje da li Plenković može biti brana naletima nacionalizma i da li će se nastaviti započeti projekti za srpsku zajednicu, odgovorio je da u programu vlade, koji SDSS nije mogao ni trebalo da podrži zbog ulaska Domovinskog pokreta, sadržano sve ono što je postojalo i pre četiri godine.

Dodao je da će samo od Plenkovića zavisiti hoće li to važiti za sve manjine, pa i za srpsku i da veruje da hoće, ali da zna da to neće biti jednostavno.

Govoreći o tome da li se može očekivati poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske rekao je da je u ovom momentu teško da do toga može da dođe, uz sve pritiske zbog geopolitičkih odnosa u svetu i u regionu, u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

„Hrvatska i Srbija su veoma udaljene po svim tim pitanjima“, ocenio je Pupovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar