Požar kod Šibenika Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Grad Šibenik osigurao je smeštaj za ljude čiji su objekti ugroženi ili zahvaćeni požarom, pa se tako u Sportskoj dvorani Baldekin nalazi jedna porodica iz Slovenije, a trebala bi doći još jedna, kazao je načelnik Štaba civilne zaštite Grada Šibenika za Šibenik.in.

„Stanje je i dalje dosta teško, brane se kuće, a materijalna šteta će se zbrajati narednih dana. Ljudskih žrtava nema, nekoliko vatrogasaca se nagutalo dima, ali koliko sam upućen, mislim da su dobro i čak već nazad na terenu. Vatra je krenula preko brda Jelinjak prema Primoštenu, na terenu su sve raspoložive snage i samo se nadamo da se vetar neće dignuti“, rekao je, prenosi N1 Zagreb.

Izgorilo nekoliko kuća i barem pet automobila

„Gori cela Grebaštica, doslovno“, javlja s terena Ana Petrić, novinarka Slobodne Dalmacije.

Požar kod Šibenika Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL

„Sve je puno dima i pepela, na svakom kilometru su grupe vatrogasaca, a policijske snage, zajedno s vozilima takođe su gusto raspoređene duž Jadranske magistrale“, navela je.

Požar je duž brda Jelinjak, smeštenog južno od Grebaštine, skrenuo je na „primoštensku stranu“. Ima hrabrih meštana s povezima preko lica i s kantama vode u rukama – no osim tih ljudi i zvaničnih osoba, nigde nema žive duše u Grebaštici obavijenoj gustim, tamnim dimom, istakla je novinarka.

Potresena je, dodaje reporterka za Slobodnu Dalmaciju, prizorima zatečenim u obilasku. Izgorelo je na nesreću, nekoliko kuća i barem pet automobila, nezvanično i jedna građevinska mašina.

Požar kod Šibenika Foto:Tanjug/AP Photo/Sulejman Omerbasic

Blokada na putevima

Ogromne gužve vladaju na jadranskoj magistrali.

Gužva počinje od skretanja za centar Dalmare od strane Šibenika prema Grebaštici.

„Sirene se čuju po gradu i okolini već satima. Na magistrali vlada loše stanje. Gotovo da vlada blokada i vatrogasci se vrlo teško probijaju“, govori čitalac za Dalmacija Danas.

Apel Hrvatske vatrogasne zajednice

Hrvatska vatrogasna zajednica apeluje na građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine posmatrali ili ga fotografisali i snimali.

Takođe, strogo je zabranjeno korišćenje dronova u zoni rada protivpožarnih aviona jer se time direktno ugrožava sigurnost vazduhoplovnih i zemaljskih snaga.

Na terenu je sada pet protivpožarnih aviona

Trenutno se na gašenju požara u Grebaštici kod Šibenika nalazi pet protivpožarnih aviona: Tri aviona Air tracotra AT-802 i dva kanadera CL-415.

Tokom današnjeg dana bilo je angažovano PP aviona: Pet aviona #Canadair i tri airtractora, objavljuje MORH.

BONUS VIDEO: Požar u Dalmaciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar