Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Socijalista Salvador Ilja, blizak španskom premijeru Pedru Sančesu, izabran je danas za premijera Katalonije, na izborima održanim uprkos kratkom povratku i novom bekstvu separatističkog lidera Kalresa Pućdemona.

Partija Pućdemona, koji je pobegao policiji uprkos nalogu za hapšenje koji je i dalje na snazi u Španiji, uzalud je tražila da se odloži sednica parlamenta na kojoj se bira šef vlade.

Španska policija pokrenula je danas operaciju „Kavez“ u potrazi za bivšim katalonskim premijerom Pućdemonom koji se posle sedam godina u egzilu, uprkos pretnji hapšenjem, danas pojavio u Barseloni i obratio se pristalicama nezavisnosti Katalonije.

Pućdemon je okružen pristalicama održao govor kod spomenika Trijumfalni slavoluk, u blizini Parlamenta Katalonije, u kome se danas birao novi premijer tog regiona, ali nije ušao u Parlament, prenose lokalni mediji navodeći da se posle govora Pućdemonu izgubio trag u masi okupljenih ljudi.

Pućdemon koji je 2017. sproveo tada zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, u jutrošnjem obraćanju pristalicama rekao je da se vratio kako bi podsetio da je još tu.

„Katalonija ima pravo da odluči o svojoj sudbini. Održavanje referenduma nije i nikada neće biti zločin“, rekao je okupljenima koji su nosili katalonske zastave.

Kao ustupak manjinske leve vlade, koju predvodi Pedro Sančes, strankama koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, među kojima je i Pućdemonova Zajedno za Kataloniju, španski parlament je u maju usvojio zakon o amnestiji kojim se obustavljaju krivični postupci protiv nekoliko stotina organizatora referenduma.

Vrhovni sud u Madridu je međutim presudio da amnestijom ne može biti obuhvaćen Pućdemon zbog navodne pronevere novca poreskih obveznika i zbog toga je raspisan nalog za hapšenje.
Katalonska policija Mosoos d’Eskadra, postavila je brojne kontrole vozila na katalonskim putevima da pronađe nestalog Pućdemona ali za sada bez uspha, pa se i večeras još traga za njim.

„Pobegao je iskoristivši veliki broj ljudi koji su bili oko njega, u vozilu koje je policija pokušala da zaustavi, ali uzalud“, saopšteno je.

Ali kako piše Frans pres dva pripadnika katalonske policije su uhapšena zbog sumnje da su i oni učestvovali u Pućdemonovom bekstvu.

Čak se sumnja da je jedan od njih vlasnik automobila kojim je Pućdemon pobegao.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar