Psi-roboti pomagaće vojnicima na ukrajinskom frontu Foto: GENYA SAVILOV / AFP / Profimedia

Nečujni i okretni psi-roboti biće raspoređeni na ukrajinskom frontu kako bi odmenili vojnike u misijama opasnim po život i pomogli im u otkrivanju mina, izvestila je agencija AFP.

Tokom demonstracije na tajnoj lokaciji u Ukrajini model psa-robota „BAD One“ pokazala je da može da trči i skače izvršavajući komande koje je od operatera dobijala daljinski.

Ovaj robot biće takođe dostupan u sofisticiranijoj verziji „BAD Two“ ali ta verzija nije mogla biti prikazana navodno iz bezbednosnih razloga.

Sposobni da preuzmu mnoge uloge na frontu, ovi roboti-psi mogli bi da postanu vredan saveznik za ukrajinsku vojsku kojoj nedostaje ljudstvo u borbi protiv ruske invazije koja traje već dve i po godine.

Robote je zbog veličine teško otkriti i mogu da istražuju neprijateljske rovove ili unutrašnjost zgrada u borbenim zonama, jer su opremljeni i termičkim skenerima.

„Imamo vojnike koje šaljemo u izviđačke misije. Oni su veoma obučeni i iskusni, ali su trajno izloženi rizicima“ objasnio je operater izvodeći demonstracije pred novinarima AFP.

„Ovaj pas-robot smanjuje rizike za vojnike i povećava operativne sposobnosti. Na kraju, to spašava živote“, dodaje specijalista iz britanske kompanije koja razvija ova vojna rešenja.

Koristan za otkrivanje mina ili improvizovanih eksplozivnih naprava, robot-pas se takođe može koristiti za isporuku municije ili lekova na opasna žarišta bojnih polja.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare