Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Prvi put od početka invazije, rusko ministarstvo odbrane dalo je Ukrajini do 21. marta u pet ujutru da preda Mariupolj, lučki grad na jugu države.

Ukoliko Ukrajina preda Mariupolj, Rusija, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane, garantovaće bezbednu evakuaciju za 130.000 civila.

U tom slučaju, ruski general Mihail Mizincev predlaže u saopštenju otvaranje prvog humanitarnog koridora – za nenaoružane ukrajinske trupe i „strane plaćenike“ – 21. marta u 10 ujutru po moskovskom vremenu.

„Ukrajinske oružane jedinice i strani plaćenici moći će da napuste grad bez oružja i municije putem koji je dogovoren sa Ukrajinom od 10.00 do 12.00 po moskovskom vremenu“, piše ruski general u saopštenju.

Marijupolj Foto: REUTERS/Stringer

Sledeći koridori, prema njegovim rečima, otvorili bi se i ka istoku i ka zapadu odmah po završetku prvog, u 12 časova po moskovskom vremenu. Oni bi služili za evakuaciju civila kao i za prevoz hrane, lekova i drugih potrepština.

„Svakom stanovniku Mariupolja i stranim državljanima biće zagarantovan dobrovoljan izbor humanitarnog koridora kojim žele da napuste grad kao i pravo da ostanu u deblokiranom gradu“, dodaje general Mizincev i naglašava da „ukrajinski neo-nacisti drže kao taoce oko 130.000 civila, uključujući 184 stranaca iz šest država“.

Naravno, ovo je ponuđeno samo ukoliko Kijev pristane na ultimatum i preda pozitivan odgovor Rusiji pre pet ujutru sutra. A ukoliko ne pristane? O tom scenariju u ovom saopštenju nema ni reči.

Bonus video: Rusi gađali dečju bolnicu u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar