Foto: REUTERS/Benoit Tessier

U francuskim prekomorskim teritorijama glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora počelo je juče, a prema rezultatima na Martiniku, Gvadelupu i Gvajani, Le Pen je prilično ubedljivo pobedila.

Rezultate sa ovih teritorija objavio je beligijski RTFB, pozivajući se na verodostojne izvore.

Francuski mediji nisu objavili ove rezultate, jer prema zakonu, nijedan mediji iz Francuske ne sme da objavi rezulat izbora sa bilo koje teritorije koja pripada Francuskoj do zatvaranja birališta u zemlji, što će se dogoditi u većini opština u 19 časova, dok će se u većim gradovima poput Pariza ili Nice glasati do 20 časova. Svaki mediji koji prekrši ovo pravilo snosi kaznu od 75.000 evra.

Mediji iz inostranstva nemaju ograničenja, zbog čega se rezultati iz prekomorskih teritorija često prvo pojave u evropskim medijima.

Tako belgijski RTBF piše da je Gvadelupu Le Pen osvojila 69,60 odsto glasova naspram 30,40 odsto koliko je dobio Makrona. Izlaznost na ovom ostrvu bila je 47,18 odsto.

Na Martiniku Le Pen je osvojila 60,87 odsto glasova, dok je Makron dobio 39,13 odsto uz izlaznost od 45,45 odsto. Kandidatkinja krajnje desnice takođe je prva u Gvajani sa 60,70 odsto glasova, dok je Makron dobio 39,30 odsto.

S druge strane, u Francuskoj Polineziji Makron je osvojio 51,81 odsto glasova.

Iako je reč o malom broju glasača, rezultati su vrlo zanimljivi, posebno ako se ima u vidu da je pre pet godina Makron bio nadmoćan nad Le Pen.

Makron vodi u obe Amerike i Kanadi

Isti izvor navodi da je Makron u prednosti kada se gledaju rezultati glasanja u Latinskoj Americi. Aktuelni predsednik osvojio je 89 odsto glasova u Argentini, 86 odsto u Brazilu, 87 odsto u Čileu, 86 odsto u Kanadi (bez rezultata iz Vankuvera) i 92 odsto u SAD (bez Čikaga i Nju Orleansa).

Ankete daju prednost Makronu

Podsećamo, danas se u Francuskoj održava drugi krug predsedničkih izbora na kojima glasači biraju između Marin le Pen i Emanuela Makrona.

Emanuel Makron
Emanuel Makron Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Prema anketama, aktuelni predsednik Emanuel Makron na korak je do novog petogodišnjeg mandata. Anketa urađena dva dana pred drugi krug izbora čije rezultate prenosi „Le Figaro“ predviđa Makronovu pobedu sa 53 odsto glasova u odnosu na 47 koliko bi osvojila njegova protivkandidatkinja Marin le Pen.

Pročitajte još:

Prvi rezultati biće poznati u 20.00 časova.

Pobednik će voditi Francusku narednih pet godina. Ukoliko pobedi Makron, neće biti perioda tranzicije vlasti, ali ako pobedi Le Pen u Jelisejsku palatu bi mogla da se useli 13. maja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar