Kir Starmer Foto:EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE

Novi britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da ukida kontroverznu politiku konzervativaca da deportuje tražioce azila u Ruandu, jer je obećao da će se pokrenuti promene, iako je upozorio da će za to biti potrebno vreme.

„Plan o Ruandi je bio mrtav i pokopan pre nego što je započet. To nikada nije delovalo kao sredstvo odvraćanja. Gotovo suprotno“, rekao je Starmer na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je juče izabran za premijera, preneo je AP.

Najava je bila očekivana jer je Starmer rekao da će odustati od plana koji je koštao stotine miliona dolara, ali nikada nije sproveden u delo.

Konferencija za novinare usledila je posle prvog sastanka kabineta u trenutku kada nova vlada preuzima ogroman izazov rešavanja gomile problema, od pridobijanja javnosti umorne od višegodišnje štednje, političkog haosa, do oslabljene ekonomije, navela je agencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Starmer je poželeo dobrodošlicu novim ministrima za stolom u Dauning stritu broj 10, rekavši da mu je bila čast što ga je kralj Čarls III zamolio da formira vladu.

„Imamo ogromnu količinu posla, tako da sada nastavljamo sa radom“, rekao je on.

Starmerova Laburistička partija zadala je na izborima održanim u četvrtak najveći udarac konzervativcima u njihovoj dvovekovnoj istoriji ubedljivom pobedom zahvaljujući platformi promena.

BONUS VIDEO: Ilić o novom premijeru V. Britanije: Malo je onih koji očekuju da će Keir Starmer i njegova vlada riješiti problem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar