Peru protest Foto:EPA-EFE/Aldair Mejía

Najmanje sedam osoba je poginulo je u protestima u Peruu, nakon što je bivši predsednik Pedro Kastiljo smenjen i kasnije uhapšen nakon što je prošle nedelje pokušao da raspusti Kongres.

Među mrtvima su dva maloletnika, saopštila je u utorak kancelarija za štampu peruanskog ombudsmana za CNNE, a dvoje je umrlo u nedelju i pet u ponedeljak.

Prošle nedelje izbile su demonstracije u gradovima širom zemlje u znak podrške Kastilju, koji nije prihvatio njegovu smenu sa funkcije i označio je svog naslednika Dinu Boluartea kao „uzurpatora“, prenosi CNN.

Demonstranti su pozvali na opšte izbore, raspuštanje Kongresa i stvaranje nove konstitutivne skupštine, navodi radio i televizijski emiter Radio Programas del Peru.

Vozovi u Maču Pikčuu biće obustavljeni od utorka zbog protesta, saopštio je železnički operater PeruRail.

„Žalimo zbog neprijatnosti koje ova saopštenja stvaraju za naše putnike. Međutim, oni su zbog situacija koje su van kontrole naše kompanije i nastoje da daju prioritet bezbednosti putnika i radnika“, navodi se u saopštenju.

Letovi su takođe prekinuti zbog protesta, a avionska kompanija LATAM Airlines Peru je najavila privremenu obustavu usluga ka i sa aerodroma u gradovima Arekipa i Kusko.

Demonstranti su u ponedeljak pokušali da upadnu u terminal na međunarodnom aerodromu Alehandro Velasko Astete u Kusku, saopštila je Peruanska korporacija za aerodrome i komercijalnu avijaciju (CORPAC).

Za sada nema informacija o povređenima, hapšenjima ili šteti na aerodromu, navodi CORPAC.

LATAM je pozvao peruanske vlasti da preduzmu „korektivne mere kako bi osigurale bezbednost“ za obavljanje svojih letova.

„Žalimo zbog neprijatnosti koje je ova situacija van naše kontrole izazvala našim putnicima“, dodaje.

Nacionalna policija Perua saopštila je da su od ponedeljka uveče bile blokade na nacionalnim putevima u najmanje 11 regiona zemlje.

Pored toga, vlada je proglasila vanredno stanje u sedam provincija u regionu Apurimak u južnom centralnom Peruu.

Peru je poslednjih godina bio uznemiren političkom nestabilnošću i bio je na ivici otkako je Kastiljo opozvan zbog pokušaja da raspusti nacionalni Kongres prošle nedelje.

A Boluarteov uspon na predsedničku funkciju možda neće nužno olakšati toksični i ogorčeni politički pejzaž Perua.

Mnogi Peruanci pozivaju na političke promene, prema septembarskoj anketi Instituta za peruanske studije, koja je pokazala da 60 odsto ispitanika podržava prevremene izbore kako bi se promenilo i predsedništvo i Kongres.

Boluarte „nema priznatu političku karijeru“, rekao je Fernando Tujesta Soldevila, profesor političkih nauka na Papinskom katoličkom univerzitetu u Peruu.

„A bez podrške partija, političke partije ili društvene organizacije iza sebe, ona je slaba od početka. Svi znaju kada je vlada Dine Boluarte počela, ali niko ne može biti siguran koliko će trajati“, naveo je on.

U ponedeljak ujutru, Boluarte je predložila da se opšti izbori pomere dve godine unapred, za april 2024. godine, nakon što je prvobitno odbacila tu ideju.

BONUS VIDEO: Protesti u Parizu zbog inflacije i sve većih troškova života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar