Foto: Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia; Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Cela Evropa poslednjih dana gleda u selo Le Vernea koje se nalazi u Alpima Gornje Provanse između Grenobla i Nice. Naime, u njemu je pod neverovatnim spletom okolnosti nestao Emil (2) od kog, uprkos nadljudskim naporima koji su uloženi u to da bude pronađen, već šest dana nema ni traga ni glasa. Krv u žilama dodatno ledi to što ovo nije jedini uznemirujući slučaj koji se dogodilo u selu Le Vernea, koje mnogi nazivaju ukletim. Naime, u ovom malom mestu gotovo se svake godine dogodi nova tragedija, i svaka je užasnija od prethodne.

Emil, star dve i po godine, igrao se u bašti kuće bake i deke kada je nestao.

Masovna potraga – koji uključuje helikoptere, bespilotne letelice i pse tragače – nije dala rezultat.

Foto: Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Poseban broj dežurne linije primio je više od 1.200 telefonskih poziva, ali policija još uvek ne zna gde se Emil nalazi, dok strah za njegovu bezbednost raste, piše Independent.

Iako ostaje nada da je Emil dobro, ovo nije prvi put da je selo potreseno srceparajućim događajima.

U jednom danu poginulo 149 ljudi

Naime, meštani su ispričali priču o „ukletom selu“, koje je bilo mesto jezivog ubistva i razorne avionske nesreće u kojoj je poginulo 149 ljudi.

Foto:

„Selo je tri puta proživelo ovu vrstu tragedija. Pre 15 godina dogodilo se monstruozno ubistvo. Vlasnicu kafića Moulin ubila je mušterija 2008. godine, zatim je 2015. godine pao avion kompanije Germanvings, u kom je bilo 149 ljudi. I sada, ovaj nestanak”, rekao je meštanin Kristijan Molet.

Ubistvo iz 2008. godine

Kako kaže, mir u selu je narušen 2008. godine. Tada je mušterija ubila Dženitu Grosos, vlasnicu kafića Moulin.

Preminula je tako što ju je jedna od mušterija pretukla nasmrt.

Foto:

Sedam godina kasnije, u martu 2015. godine, dogodila se još jedna tragedija kada se let 4U 9525 Germanvingsa srušio, pri čemu su poginuli svi putnici.

Dokazi dobijeni iz evidencije leta pilotske kabine i drugih informacija pokazali su kako je kopilot Andreas Lubik (28) namerno srušio avion.

Let je poleteo sa aerodroma u Barseloni i kretao se za Dizeldorf u Nemačkoj, sa 149 ljudi u avionu – skoro jednako broju stanovnika Le Vernea.

U jednom trenutku, kapetan je rekao kopilotu da napušta kokpit i zamolio ga da preuzme radio komunikaciju.

Foto: Durand Thibaut/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čim je otišao, Lubik je promenio sistem za praćenje leta kako bi spustio letelicu i u roku od 10 minuta avion je pao na planinu brzinom od 430 kilometara na sat – ubivši na mestu sve u avionu.

U poslednjih nekoliko minuta snimka crne kutije čuje se zvuk lupanja po vratima dok je osoblje pokušavalo da uđe u kokpit, kao i zvuk preplašenih putnika koji vrište. Kasnije je otkriveno da je samoubilački kopilot zamoljen da zatraži psihijatrijsko lečenje samo dve nedelje pre katastrofe.

Ispitivanje njegovog kompjutera pokazalo je da je mesecima pre katastrofe istraživao metode samoubistva.

Misteriozni nestanak mališana

Sada, osam godina kasnije, selo se opet nalazi na stranicama crne hronike. Prema zvaničnoj rekonstrukciji događaja, koju su potvrdili najbliži nestalog dečaka, Emil je bio bez nadzora svega nekoliko minuta na dan nestanka.

Foto: Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Naime, tog dana su ga baka i deka ostavili samog u bašti, dok su pakovali stvari za piknik u prirodi na koji je trebalo da pođu svakog minuta.

Međutim, kada su izašli u dvorište kuće kako bi dozvali mališana, njega nije bilo.

Kako su naveli, pomislili su da je otišao do kola. Ipak, ni tamo ga nisu pronašli.

Poslednji put je viđen kako izlazi iz dvorišta kuće bake i deke i odlazi u nepoznatom pravcu. To su policiji ispričale dve osobe, koje su kažu i da su ga nakon toga „izgubile iz vida“.

Foto: Thibaut Durand / AFP / Profimedia

Potraga je prvobitno obuhvatala teritoriju od pet kilometara, da bi nakon prvog dana bila proširena. Zatim su joj se priključili i helikopteri, dronovi sa termo kamerom i psi tragači, kao i više od 500 dobrovoljaca.

Uz to, iz helikoptera je preko zvučnika emitovana poruka njegove majke. Cilj je bio da se dečak natera na reakciju ako se negde krije.

Ipak, istraga je tapkala u mestu. Niko nije znao u kom pravcu bi trebalo da ide, niti je postojao bilo kakav znak koji bi mogao da ukaže na eventualne motive krivičnog dela.

Pročitajte još:

Nakon šest dana danonoćne potrage, tokom koje je proveren svaki žbun u okolini sela, potraga za dvogodišnjim Emilom je zaustavljena.

Međutim, iako se fizički neće tragati za dečakom, nastaviće se istraga svih prikupljenih dokaza.

Prema poslednjim informacijama, policijska istraga ide u svim pravcima, a trenutno se proveravaju tri opcije – da li je dečak kidnapovan, ubijen ili možda čak pregažen u saobraćaju.

BONUS VIDEO Potraga za nestalim mladićima u Dunavu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar