Do Kvon Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic

Pretresena je ćelija Istražnog zatvora u kojoj boravi takozvani “kralj kriptovaluta” Do Kvon, saopšteno je “Vijestima” iz više nezvaničnih izvora.

Prema istim informacijama, to je učinjeno po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje je tražilo i dobilo odobrenje sudije za istragu podgoričkog Višeg suda.

Njegovu ćeliju pretresli su pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO).

Sagovornik “Vijesti” pojašnjava da su inspektori, takođe uz nalog i odobrenje, pretresli i ćeliju u kojoj boravi Do Kvonov poslovni partner, Hond Čan Jun.

Foto: Video/Nova.rs

Navodno, u zatvorskim sobama nije pronađen nijedan nedozvoljeni predmet.

Portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, nije odgovorio na pitanja “Vijesti” – u kom predmetu su pretresene ćelije Istražnog zatvora u kojima su dvojica državljana Južne Koreje.

Najtraženiji svetski begunac crnogorsku političku scenu zainteresovao je u predvečerje vanrednih parlamentarnih izbora – pismima poslatim na više adresa, u kojima tvrdi da ima dokaze o finansiranju predizborne kampanje Pokreta Evropa sad.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JANOVŠĆU; EPA-EFE/Boris Pejovic; Shutterstock

Nakon što im je branilac Branko Anđelić 2. juna otkazao punomoćje, objasnivši za “Vijesti” da je “politički kontekst” tog predmeta nešto sa čim se ne slaže i da nije prihvatio da nastavi sa odbranom kakvu su zahtevali advokati iz Amerike, pokrenuta je lavina.

Anđelić je tada najavio da će upoznati nadležne organe o određenim činjenicama i navodima o kojima ga je upoznao njegov branjenik i za šta je dobio instrukciju.

Nakon nekoliko dana objavljeno je da je Do Kvon poslao pismo premijeru Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Do Kwon Foto: TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

U pismu, u koje su “Vijesti” imale uvid, Do Kvon je napisao da se sa Milojkom Spajićem zna od 2018. godine, da su se susretali krajem prošle godine u Beogradu, i to nakon što je za državljaninom Južne Koreje raspisana poternica.

Zbog navoda u pismu, sastalo se i Veće za nacionalnu bezbednost, a oni su nakon sednice poručili da od SDT-a očekuju da razjasni u kakvom su poslovnom odnosu bili Spajić i uhapšeni Do Kvon.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz Pokreta Evropa sad tu aferu okarakterisali su naručenom, ali je gostujući u emisiji “Načisto” Spajić potvrdio da kralja kriptovaluta poznaje godinama i da je poslovao s njim.

Potvrdio je i da su se sreli krajem prošle godine u Beogradu, ali je rekao da nije znao da je Do Kvon na poternici. Negirao je informacije o finansiranju kampanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar