Izrael Palestina rat, vojska Izraela u Gazi Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izrael se priprema za direktan napad iz Irana u roku od dva dana, ali Iran još nije doneo konačnu odluku o napadu, stoji u izvješću u petak.

Kako prenosi agencija Anadolu, citirajući izvor, američki Wall Street Journal tvrdi da se nakon napada Izraela na zgradu konzulata u kompleksu iranske ambasade u Damasku očekuje da će potencijalna odmazda Teherana biti direktno usmerena na Izrael.

Tel Aviv se priprema da Iran pokrene direktan napad na južni ili severni Izrael već u petak ili subotu, rekao je izvor.

Drugi izvor, navodno informiran od strane iranskog državnog vrha, izjavio je da dok su rasprave o planovima napada u toku, konačna odluka nije doneta, prenosi Jutarnji list.

Iran će verovatno da izvrši osvetnički napad unutar Izraela u sledećih nekoliko dana, prema proceni temeljenoj na obaveštajnim izveštajima američkog funkcionera, izvestio je.

Savetnik iranskog ajatolaha Ali Hamneija takođe je rekao: „Planovi za napad su pred vrhovnim vođom i on još uvek važe politički rizik“.

Dana 1. aprila, u vazdušnom napadu pogođena je zgrada konzulata unutar kompleksa iranske ambasade u Damasku, što je rezultiralo smrću sedam osoba, uključujući dva viša generala iz Iranske revolucionarne garde.

U sredu je iranski vrhovni vođa Ali Hamnei izjavio da je Izrael pogrešio što je napao iranski konzulat u Damasku i ubio generala, rekavši: ‘Izrael mora biti kažnjen i oni će platiti za svoje greške‘, takođe pozivajući SAD na odgovornost.

Kao odgovor, izraelski ministar obrane Joav Galant, tokom poseta obrambenoj jedinici projektila Gvozdena kupola u Izraelu, upozorio je Irance da ne napadaju Izrael, rekavši da će se oni koji to pokušaju suočiti sa snažnom obranom i snažnim odgovorom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar