Mičigen suđenje za masovno ubistvo u školi Foto:Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

U Americi je nedavno doneta istorijska presuda, po kojoj su roditelji maloletnika koji je počinio masovno ubistvo u školu osuđeni na zatvorske kazne od najmanje 10 gofina. Dženifer i Džejms Krambli, prema navodima u presudi, kupili su pištolj i učili svog sina (15) da ga koristi, nisu ga adekvatno obezbedili u kući, ali su i ignorisali mentalne probleme maloletnog sina. On je 2021. godine u školi koju je pohađao ubio četvoro đaka.

Dženifer i Džejms Krambli su prvi roditelji koji su osuđeni za masovno ubistvo koje je njihov sin počinio u američkoj školi. Sudija iz Mičigena je navela da žali za propuštenim prilikama koje su mogle da spreče njihovog sina tinejdžera da poseduje pištolj i ubije četiri učenika 2021. godine.

Saslušanje u prepunoj, napetoj sudnici bilo je vrhunac izuzetnog procesa da se drugi osumnjičeni, osim 15-godišnjeg direktnog izvršioca, krivično kazne za pucnjavu u školi.

Džejms i Dženifer Krambli Foto: Tanjug/Oakland County Sheriff’s Office via AP, File

Roditelji kupili pištolj

Dženifer i Džejms Krambli naveli su da nisu znali da njihov sin ima pištolj u rancu kada su ga kobnog dana odvezli u školu Oksford. Tinejdžer je, prema navodima iz optužnice, vatreno oružje nazvao svojom „lepotom“.

Kramblijevi su okrivljeni da pištolj koji su sami kupili nisu adekvatno obezbedili kod kuće i da su se ponašali ravnodušno prema znakovima pogoršanja mentalnog zdravlja njihovog sina, posebno kada su se suočili sa jezivim crtežom u učionici istog dana kada je počinjeno ovo masovno ubistvo.

„Krv naše dece je i na vašim rukama“, rekao je roditelj žrtve Kreg Šiling optuženima, noseći duksericu sa likom sina Džastina Šilinga na grudima.

Nikol Bozolej, majka žrtve Medisin Boldvin, rekla je da Kramblijevi nisu uspeli da odgaje svog sina kako treba.

Foto: TANJUG/AP Photo/Carlos Osorio

„Dok ste kupovali pištolj za svog sina i ostavljali ga otključanog, mi smo pomagali detetu da piše domaće zadatke“, rekla je ona.

Tužiteljka Karen Mekdonald zatražila je od sudije da odstupi od smernica za odmeravanje kazne i odredi minimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

Advokati odbrane su pokušali da izvuku Kramblijeve iz zatvora, napominjući da su već proveli godine u zatvoru, jer nisu mogli da priušte kauciju od 500.000 dolara nakon hapšenja.

Džejms Krambli je pre izricanja kazne stajao i insistirao da ne zna da je njegov sin bio u lošem psihičkom stanju.

„Srce mi je zaista slomljeno za sve koji su pogođeni. Plakao sam za gubitkom ove dece više puta nego što mogu da izbrojim“, rekao je on.

Uznemirujuć crtež masovnog ubice

Međutim, porotnicima je predočen uznemirujuć crtež tinejdžera, a čuli su i svedočenje o ključnim satima pre napada.

Mičigen suđenje za masovno ubistvo u školi Foto:Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Maloletnik koji je izvršio masovno ubistvo je na papiru skicirao slike pištolja, metka i ranjenog čoveka, praćene rečenicama: „Ove misli neće prestati. Pomozite mi. Krv svuda. Moj život je beskoristan“.

On je rekao školskom psihologu da je tužan – baka mu je umrla, a njegov jedini prijatelj se iznenada odselio, ali je rekao da crtež samo odražava njegovo interesovanje za stvaranje video igrica.

Njegovi roditelji su pozvani na hitan sastanak u školi koji je trajao manje od 15 minuta. Nisu spomenuli da je pištolj liči na onaj koji je Džejms Krambli kupio samo četiri dana ranije – „Sig Sauer 9 mm“.

Kako je otkriveno na suđenju, Dženifer Krambli i njen maloletni sin su zajedno bili u streljani prethodnih dana, ispalili 50 metaka iz ovog pištolja i još 50 odneli kući. Dženifer Krambli je na društvenim mrežama navela da je pištolj „rani poklon za Božić“.

Pucnjava skola Micigen
Mičigenu Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Zanemareni mentalni problemi

Školsko osoblje nije zahtevalo da tinejdžer ode kući tokom sastanka, ali su bili iznenađeni kada Kramblijevi to nisu dobrovoljno tražili. Umesto toga, otišli ​​su sa spiskom zdravstvenih radnika i rekli da se vraćaju na posao.

Kasnije tog dana, 30. novembra 2021, njihov sin je izvukao pištolj iz ranca i počeo da puca, ubivši četvoro i ranivši još sedam ljudi. Niko mu nije proverio torbu na ulasku u školu, niti nakon uznemiravajućeg crteža. Ubijeni su Medisin Boldvin, Tejt Mur, Hana Sent Džulijen i Džastin Šiling.

Maloletni počinilac sada služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva. U presudi se navodi da su roditelji ignorisali „stvari zbog kojih bi razumna osoba osetila da im se diže kosa na glavi“.

„Opasnost je kucala iznova i iznova, sve glasnije i glasnije, i ignorisana je. Niko nije odgovorio na stanje maloletnika“, navodi sudija.

Dženifer Krambli (46) je svoje svedočenje započela izražavanjem „najdublje tuge“ zbog pucnjave. Takođe je rekla da je njen komentar o tome da se osvrće unazad i da ne bi uradila ništa drugačije „potpuno pogrešno shvaćen“.

„Moj sin je izgledao normalno. Nisam imala razloga da radim nešto drugačije“, rekla je ona.

Krivila je školu što joj nije dala „širu sliku“ o sinu koji je spavao na času, gledao snimke masovne pucnjave, pisao negativne misli o porodici.

„Tužilaštvo je pokušalo da nas ukalupi u tip roditelja za koje društvo želi da veruje da su toliko užasni da mogu odgojiti samo masovnog ubicu. Ali, bili smo dobri roditelji. Bili smo prosečna porodica“, rekla je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom suđenja, nije bilo svedočenja specijalista o mentalnom zdravlju tinejdžera. Ali sudija je, uz prigovore odbrane, dozvolio poroti da vidi izvode iz njegovog dnevnika.

„Nemam nikakvu pomoć za svoje mentalne probleme i to dovodi do toga da rasturim… školu. Želim pomoć, ali moji roditelji me ne slušaju, tako da ne mogu da dobijem nikakvu pomoć“, pisao je dečak.

Roditelji žrtava rekli su da je ponašanje Kramblijevih u sudnici bilo sramotno.

„Kajanje koje su pokazivali nema nikakve veze sa preuzimanjem odgovornosti za svoje postupke. Siguran sam da su to tužni ljudi koji su izgubili živote. Siguran sam da su tužni što im je sin u zatvoru, tužni što su oni u zatvoru. Ono što je važno jeste da prepoznaju da su pogrešili“, rekao je Stiv Sent Džulijan, otac ubijene Hane.

BONUS VIDEO Pucnjava u školi u Finskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar