Silvije Tomašević
Silvije Tomašević Foto: Borna Filic/PIXSELL

Silvije Tomašević (71), nagrađivani hrvatski spoljnopolitički novinar i kolumnista, dopisnik iz Italije i Vatikana od 1984, umro je danas u Rimu od posledica teške bolesti.

Kroz 37 dugih godina Tomašević je Hrvatskoj bio glas i lik iz Rima, pouzdani izvestilac o burnim vremenima i preobražajima Italije sa jedne i Svete Stolice sa druge strane, prenosi Jutarnji list. 

Imao je istančan nerv za prepoznavanje događaja vrednih medijske pažnje, hitrinu rođenog novinara, stalnu spremnost da upozna i primeni novinarske tehnologije.

Tomašević je rođen u Zagrebu 6. novembra 1949, u novinarskoj porodici. Za Večernji list počeo je da piše 1970. iz Rijeke, pa iz Slavonskog Broda do 1974, kada je prešao u Vjesnik. U toj redakciji je sledeće godine postao urednik, te se specijalizovao za međunarodne odnose i teme.

Silvije Tomašević
Silvije Tomašević Foto: Borna Filic/PIXSELL

Od 1984. do 1989. bio je dopisnik Vjesnika, Večernjeg ista i drugih izdanja tadašnje kuće Vjesnik iz Italije i Vatikana. Od 1990. bio je dopisnik Slobodne Dalmacije iz Rima, a onda se vratio, kao dopisnik u Večernji list, za koji je radio do poslednjeg dana i, može se reći, poslednjeg daha.

Od devedesetih godina prošlog veka stalno je, uz kraći prekid, sarađivao s Hrvatskom radiotelevizijom kao reporter, a poslednjih godina i kao kompletan autor teksta i slike.

Kao novinar koji je bio živa memorija vatikanskih i italijanskih zbivanja, bio je tražen saradnik mnogih medijskih organizacija. Među onima s kojima je sarađivao kraće ili duže vreme bili su BBC, Dojče Vele, RAI International, Nova TV i Hina.

Pokrenuo je, izdavao i uređivao uspešni dvojezični magazin Manjine-Minoranze koji je istraživao i promovisao italijansko-hrvatsku manjinsku i privrednu saradnju.

BONUS VIDEO Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar