Vilijam Berns Foto:Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia

Direktor CIA Vilijam Berns sastaće se narednih dana u Evropi sa šefom Mosada Davidom Barneom i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, u nastojanju da se ožive pregovori za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, izjavila su dva neimenovana američka i izraelska zvaničnika za Tajms of Izrael.

Portal prenosi da su ovi zvaničnici rekli da nije poznato da li će i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel prisustvovati predstojećem sastanku, kao što je to bio slučaj prilikom ranijih sastanaka, ali da će Kairo ostati uključen u posredovanje u pregovorima.

Palestina Gaza Izrael rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Sastanak na visokom nivou biće prvi otkako su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca propali pre dve sedmice nakon što je Hamas odgovorio na predlog američkih, katarskih i egipatskih posrednika predlozima izmena u sporazumu koje su i SAD i Izrael ocenili kao neprihvatljive. Izraelski ratni kabinet prethodno je ovlastio pregovarački tim Izraela da nastavi indirektne razgovore sa Hamasom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predlog je predviđao postepeno oslobađanje 128 preostalih izraelskih talaca, počev od oslobađanja 33 žene, starijih i bolesnih osoba tokom primirja u trajanju od šest sedmica. U drugoj fazi trebalo je da budu oslobođeni preostali taoci uz razgovore o trajnom prekidu vatre.

Hamas je, u odgovoru na predloge posrednika koje je Izrael odobrio, između ostalog, odbio oslobađanje 33 taoca u prvoj fazi. Hamas traži i trajno okončanje borbi u Pojasu Gaze umesto ograničenog primirja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar