Donald Tramp Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vrhovni sud Amerike doneo je odluku da bivši predsednik te zemlje Donald Tramp ima delimični imunitet od krivičnog gonjenja, što se odnosi i na ostale predsednike. Ovo je velika pobeda za Trampa, predsedničkog kandidata republikanaca, koja će i te kako imati uticaja na suđenje za napad na Kapitol 6. januara 2021. Troje sudija Vrhovnog suda imenovao je sam Tramp, a liberalne sudije, poput Sonje Sotomajor, oštro su kritikovale ovu odluku, navodeći da je "američki predsednik sada kralj iznad zakona".

Odluka koja je doneta sa šest glasova za i tri protiv nije u potpunosti odbacila optužnicu koja tereti Trampa da je pokušao da poništi rezultate izbore 2020, ali je uklonila ključne elemente tužbe protiv njega. Sudije su utvrdile da predsednik uživa apsolutni imunitet kada je reč o zvaničnim postupcima, ali i dalje može biti krivično gonjen za privatna dela.

Foto:AP Photo/Patrick Semansky

Trojica liberalnih sudija oštro su se protivila odluci, izražavajući „strah za demokratiju“. Ova odluka smanjuje verovatnoću da će republikanskom kandidatu Trampu biti suđeno u slučaju napada na Kapitol pre izbora koji su zakazani za novembar.

Ovo je prvi put u istoriji Amerike da je Vrhovni sud odlučio da bivši predsednici mogu biti zaštićeni od krivičnih prijava. Tramp je prvi predsednik koji je ikada krivično gonjen, kako je istakao glavni sudija Džon Roberts u iznošenju mišljenja u ponedeljak.

„Velika pobeda“

Tramp je, sa druge strane, proglasio pobedu.

„Velika pobeda za naš ustav i demokratiju“, napisao je Tramp u objavi na svojoj platformi za društvene mreže „Truth Social“.

Specijalni tužilac Džek Smit, koji je podigao optužnicu protiv Trampa, odbio je da komentariše odluku Vrhovnog suda.

Sudija Roberts je napisao da su razgovori Trampa sa Ministarstvom pravde zvanični akti Predsedništva, i da su stoga „apsolutno imuni“ na krivično gonjenje.

U optužnici se navodi da je Tramp vršio pritisak na agenciju za sprovođenje zakona da istraži tvrdnje, koje nisu bile potkrepljene, da je široko rasprostranjena prevara birača uticala na izborni rezultat.

Donald Tramp Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Detalji optužnice

Sudija Roberts je istakao da su razgovori Trampa sa njegovim potpredsednikom Majkom Pensom takođe službeno ponašanje i da je Tramp „u pretpostavci u tu imun“ na optužbe da je pokušao da izvrši pritisak na Majka Pensa da ne potvrdi pobedu Džozefa Bajdena na izborima 2020.

Optužnica dalje tereti Trampa za podsticanje nereda na Kapitolu SAD, navodeći njegove tvitove i primedbe koje je tog dana dao ispred Bele kuće. Međutim, Vrhovni sud je u ponedeljak presudio da su Trampov govor i aktivnosti na društvenim mrežama 6. januara 2021. bili zvanični akti.

Sudije su odlučile i da Trampova privatna evidencija, kao i ona njegovih savetnika, „ne može biti prihvaćena kao dokaz na suđenju“.

Odluka Vrhovnog suda je takođe pokrenula pitanja o tome da li navodi da je Tramp vršio pritisak na državne zvaničnike da promene glasove kako bi doveo do poništenja svog izbornog poraza predstavljaju nezvanične radnje, ali je to na kraju prepuštenoo nižim instancama da odluče.

Burne reakcije

Liberali u Vrhovnom sudu navode da je „predsednik SAD uzdignut u status kralja, koji je iznad zakona“. Američki lider sada može biti oslobođen od krivičnog gonjenja za ono što želi da uradi dok je na funkciji.

Šest konzervativaca Vrhovnog suda bili su za ovakvu odluku, a liberali Sonja Sotomajor, Elena Kagan i Ketandži Braun Džekson su se protivili.

„Predsednik Sjedinjenih Država je najmoćnija ličnost u zemlji, a moguće i u svetu. Kada na bilo koji način iskoristi svoja službena ovlašćenja, sada će biti izolovan od krivičnog gonjenja. Naredi nekome da ubije političkog rivala? Imun. Organizuje vojni udar da zadrži vlast? Imun. Uzima mito u zamenu za pomilovanje? Imun. Imun, imun, imun. Neka predsednik prekrši zakon, neka iskoristi zamke za ličnu korist, neka koristi svoju službenu moć za zle ciljeve“, napisala je Sonja Sotomajor.

Donald Tramp Foto: POOL / Getty images / Profimedia

U odluci , koju je napisao glavni sudija Džon Roberts, ističe se da predsednici moraju da izvršavaju svoje dužnosti „neustrašivo i pošteno“ bez pretnje krivičnim gonjenjem za svoje postupke.

„Jer da je znao da bi se jednog dana mogao suočiti sa odgovornošću za kršenje zakona, možda ne bi bio toliko hrabar i neustrašiv koliko bismo želeli. To je poruka većine danas. Čak i ako se ovi scenariji iz noćne more nikada ne odigraju, a ja se molim da se nikada ne odigraju, šteta je učinjena. Odnos između predsednika i ljudi kojima služi se neopozivo promenio. U svakoj upotrebi zvanične moći, predsednik je sada kralj iznad zakona“, odgovorila mu je sudija Sotomajor.

Džekson je, pišući odvojeno neslaganje, rekao da ta odluka ruši dugo negovane principe američkog zakona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Džekson je rekao da većina sudija ovom odlukom donosi novine.

„Udaljavajući se od tradicionalnog modela individualne odgovornosti, većina je smislila nešto sasvim drugo: model predsedničke odgovornosti koji stvara imunitet, izuzeće od krivičnog zakona, primenjiv samo na najmoćnijeg zvaničnika u našoj administraciji“, napisao je Džekson.

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden poručio je da ova odluka Vrhovnog suda podriva vladavinu prava.

„Niko nije iznad zakona, čak ni predsednik Sjedinjenih Država“, rekao je Bajden u Beloj kući.

BONUS VIDEO Tramp ima „kraljevski imunitet“, Bajden daleko od pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare