Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia; Drew Angerer / Getty images / Profimedia; Sergio FLORES / AFP / Profimedia; : Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Kada se bivši američki predsednik Donald Tramp pojavi na sudu kako bi se suočio sa velikim brojem optužbi koje su protiv njega podignute, uključujući i mešanje u izboree 2020. godine, susrešće se sa poznatim neprijateljem - okružnom sutkinjom Tanjom Čutkan, ali i sa čovekom koji je i podigao optužnice protiv njega - Džekom Smitom.

Bivši američki predsednik pojaviće se pred sudom zbog pokušaja uticaja na izbore i napada njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine. Optužnica protiv Trampa na 45 stranica ima četiri tačke: ometanje zvaničnog procesa, zaveru radi ometanja zvaničnog procesa, zaveru radi prevare Sjedinjenih Država i zaveru da se drugi spreče da ostvare svoja ustavna prava.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Međutim, Tanja Čutkan je još 2021. blokirala Trampove napore da zaustavi pokušaj Kongresa da pristupi papirima njegove administracije, i to nezaboravnom frazom: „Predsednici nisu kraljevi, a tužilac nije predsednik“.

Taj potez otvorio je vrata istrazi čiji je razultat bio takav da je Smit podigao optužnicu protiv Trampa od 40 tačaka.

Donald Tramp Foto:REUTERS/Andrew Kelly

Zadatak sutkinje Čutkan bi ozbiljno mogao da zabrine pravni tim bivšeg predsednika, jer je tokom protekle dve godine, ova 61-godišnjakinja postala poznata po izricanju oštrih kazni za one koji su učestvovali u neredima, a otkako joj je dodeljen slučaj Donalda Trampa, kaže da „oka nije sklopila“.

Ko je žena koja Trampu može da dođe glave?

Tanja Čutkan je rođena u Kingstonu na Jamajci, a u Sjedinjene Američke Države preselila se zbog studija na Univerzitetu Džordž Vašington da bi potom prešla na Pravni fakultet na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Više od deset godina je radila kao javni branilac u Vašingtonu, gde je vodila nekoliko žalbenih slučajeva i sudila u više od 30 slučajeva, uključujući brojne teške zločine.

Bivši američki predsednik Barak Obama imenovao je Čutkan 2014. godine za sudiju Okružnog suda za distrikt Kolumbija – svih 95 članova Senata je glasalo za njeno imenovanje.

I dok su neke od kolega sutkinje Čutkan bile otvorenije u javnim kritikama prema Trampu – jedan sudija ga je nazvao „šarlatanom“ – malo ko je izrekao strožije kazne onima koji su učestvovali u neredima.

Jedan od primera je par iz Ohaja koji je optužen da je protivzakonito ušao u zgradu Kapitola, i to kroz razbijen prozor. Njima je Čutkan izrekla zatvorsku kaznu od 20 dana, uprkos tome što su tužioci tražili samo kućni pritvor.

Prema podacima Vašington posta, od 31 optuženog koji su se pojavili na sudu, Čutkan je svakog od njih osudila na bar nekoliko dana zatvora.

„Nije patriotizam i nije zalaganje za državu to da podržavate jednog čoveka, koji pritom krši Ustav“, kazala je ona na izricanju presude prošle godine.

Drugom optuženom je kazala da je učestvovao u „nasilnom pokušaju rušenja vlade“.

Objašnjavajući svoj pristup, Čutkan je rekla da „mora jasno da se stavi do znanja da će svaki pokušaj nasilnog svrgavanja vlade, pokušaj da se zaustavi mirna tranzicija vlasti i napad na službenike države, biti gotovo sigurno sankcionisani“.

Pored nje, tu je i čovek koji može da nanese ozbiljan udarac Trampu – specijalni tužilac Džek Smit, koji je balkanskoj javnosti poznat i kao nekadašnji glavni tužilac suda u Hagu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji. Upravo on je bio zadužen za rasvetljavanje zločina Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i krivično je gonio bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika skupštine Kadrija Veseljija.

Foto:Jerry Lampen / AFP / Profimedia

Kolege ga opisuju kao tvrdoglavog, brzog i strastvenog tužioca koji radi bez političkog uplitanja i koji je neumoljiv u rešavanju slučajeva.

Optužnica od 40 tačaka

Smit je ranije optužio Trampa po 40 tačaka za nezakonito zadržavanje poverljivih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu.

U toj proširenoj optužnici navodi se da su Tramp i njegov zaposleni Karlos de Oliveira nastojali da onemoguće istražitelje da pregledaju snimke bezbednosnih kamera iz Mar-a-Laga, odmarališta bivšeg američkog predsednika.

Pročitajte još...

Tužioci su naveli i da se bivši američki predsednik i dvojica zaposlenih, Volt Nauta i Karlos de Oliveira, terete da su od jedne osobe zahtevali brisanje snimaka sigurnosnih kamera u Mar-a-Lago da bi sprečili njihovo dostavljanje velikoj federalnoj poroti.

Tramp je takođe imao šta da kaže – Smita je okarakterisao kao „poremećenog“ čoveka koji sprovodi „politički lov na veštice“.

BONUS VIDEO Donalnd Tramp u Njujorškom sudu, ulazi u sudnicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare