Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU/EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK /KREMLIN

Predsednica Moldavije Maja Sandu potvrdila je danas da Rusija planirala da izvede državni udar uz pomoć opozicionih protesta i uz angažovanje vojno obučenih ljudi iz zemalja kao što su Belorusija, Srbija i Crna Gora.

Sandu je optužila Rusiju da planira da upotrebi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Ovo dolazi nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prošle nedelje rekao da je njegova zemlja otkrila ruski obaveštajni plan „za uništenje Moldavije“, a nekoliko dana nakon što je vlada te zemlje podnela ostavku.

Pročitajte još:

Sandu, čija se zemlja graniči sa Ukrajinom, više puta je govorila o namerama Moskve prema bivšoj sovjetskoj republici i tome da strahuje zbog prisustva ruskih trupa u otcepljenim regionu Pridnjestrovlja.

Navela je da plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Belorusije i Srbije koji dolaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se „legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija“.

„Pokušaji Kremlja da unese nasilje u Moldaviju neće uspeti. Naš glavni cilj je bezbednost građana i države. Naš cilj su mir i javni red u zemlji“, rekao je Sandu na brifingu za novinare.

BONUS VIDEO Milanović: Anektirali smo Kosovo, mi i međunarodna zajednica smo ga oteli od Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare