Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da prekida svaki kontakt s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom zbog izraelskih napada na Pojas Gaze. "Netanjahu više nije neko s kim možemo da razgovaramo. Precrtali smo ga", rekao je Erdogan, prenose turski mediji.

Erdogan, koji se s Benjaminom Netanjahuom prvi put sastao u septembru u Njujorku, izjavio je 25. oktobra da otkazuje sve planove za put u Izrael, rekavši da ga je izraelski premijer „iskoristio“, piše Index.hr.

Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

„Nema vojske koja se ponašala tako neljudski“

„Nećete naći nijednu drugu državu čija bi se vojska ponašala tako neljudski“, istakao je govoreći o izraelskom odgovoru na krvavi napad Hamasa 7. oktobra kada je poginulo 1.400 ljudi, većinom civila.

Ministarstvo zdravlja palestinskog Hamasa saopštilo je u subotu da je 9.488 ljudi, među kojima 3.900 dece, poginulo u Pojasu Gaze od početka rata s Izraelom, koji neprekidno bombarduje to područje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Izrael povukao diplomate

Nakon Erdoganove oštre izjave, Izrael je 29. oktobra objavio da povlači svoje diplomate iz Turske. Ali još je 19. oktobra pozvao svoje diplomate da privremeno napuste zemlju „iz bezbednosnih razloga“.

Erdogan je danas kazao da Turska ne prekida diplomatske veze s Izraelom. „Potpuni prekid veza nije moguć, naročito u međunarodnoj diplomatiji“, rekao je Erdogan.

Pročitajte još...

Podsetio je da je direktor turske obaveštajne službe (MIT) Ibrahim Kalin vodio napore kako bi Turska pomogla da se rat zaustavi uz pomoć posredovanja. „Ibrahim Kalin razgovara s izraelskom stranom. Naravno, razgovara i s Palestinom i s Hamasom“, rekao je Erdogan.

Ali po njegovim rečima, Netanjahu je glavni krivac za sukobe i „izgubio je podršku svojih građana“. „Trebao bi da se povuče i prekine ovu situaciju“, kazao je Erdogan.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar