Paul Philippe of Romania
Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

Pol Filip od Rumunije, poznat i kao rumunski princ Paul uhapšen je na Malti, četiri godine nakon što je napustio Rumuniju nakon presude. Pol Filip je 2020. godine, zajedno sa biznismenom Remusom Truicaom i nekoliko drugih biznismena, optužen za trgovinu uticajem, pranje novca i podmićivanje između 2006. i 2013. godine. Osuđen je na tri godine i četiri meseca zatvora, ali nije uhapšen, jer nije bio u zemlji.

Rumunski princ Pol došao je na Maltu na poziv Malteških vitezova, jednog od katoličkih viteških redova. Njegov advokat je pokušao da ga odgovori od putovanja, upozoravajući ga da bi mu neprijatelji u kraljevskoj porodici mogli nauditi. Ali knez Pavle ga nije poslušao i odazvao se pozivu.

Po povratku sa događaja na kojem je te nedelje, 28. aprila, bio počasni gost sa suprugom Liom Džordžijom, zaskočila su ga četvorica malteških policajaca u civilu na ulazu u luksuzno odmaralište Vestin Dragonara. Rekli su mu da je uhapšen po evropskoj poternici i da mora odmah sa njima u policijsku stanicu. Rumunski princ je tvrdio da su optužbe protiv njega odbačene i zamolio ih da odu u njegovu hotelsku sobu po dokumente koji to dokazuju.

„Nisu me poslušali, odmah su me uhapsili i odveli u stanicu“, rekao je princ Pol za Politiko u telefonskom intervjuu sa Malte.

„Nisu maltretirali mog muža. Ali je bilo šokantno jer je policija bila u civilu i u neobeleženom automobilu, tako da nismo bili sigurni šta se dešava. Na sreću, hapšenje se nije dogodilo pred zvanicama. bio bi to pravi cirkus“, rekla je prinčeva supruga za Tajms of Malta.

Princu je odbijena kaucija zbog ozbiljnosti optužbi za korupciju podignute protiv njega u Rumuniji. Proveo je više od dva meseca u zatvoru boreći se protiv naloga za ekstradiciju za koji on tvrdi da je politički motivisan. Rumunski sud je u decembru 2020. osudio princa Pola na tri godine i četiri meseca zatvora nakon što je proglašen krivim za korupciju u vezi sa nekretninama koje je pokušao da stekne nezakonito. Međutim, princ je pobegao iz Rumunije i protiv njega je raspisana Interpolova poternica. Uhapšen je 2022. godine u Parizu, ali je francuski sud odbio da ga izruči Rumuniji i uvažio je žalbu.

Nakon hapšenja na Malti, njegov advokat se žalio na zahtev za ekstradiciju, tvrdeći da bi Polova ljudska prava mogla biti ugrožena zbog uslova pritvora u Rumuniji. Sud je uvažio žalbu i u međuvremenu se princ sa suprugom vratio u Pariz, gde ima status izbeglice.

„Na kraju krajeva, u pitanju je pohlepa. Mnogi političari su hteli tu imovinu i nisu bili srećni što sam je tražio, iako imam sva prava kao i svaki građanin Rumunije“, ovako počinje Pol priču o nasleđu i prevarama,

Pravna saga počela je daleke 1989. godine, kada je zbačen komunistički režim i kada su članovi rumunske kraljevske porodice, koji su proveli više od 40 godina u egzilu, konačno mogli da se vrate u svoju zemlju. Među njima je bio i princ Pol-Filip od Rumunije. On je unuk rumunskog kralja Karola II, koji je vladao između 1930. i 1940. godine, i sin Mirčee Hoencolerna. Pol je rođen u Parizu 1948. godine i školovao se u elitnim školama u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Pohađao je internat Gordonstoun u Škotskoj u isto vreme kada i britanski kralj Čarls III, sa kojim je u daljem srodstvu.

Nakon pada komunizma u Rumuniji, Pol i njegova supruga su prvim letom krenuli za Bukurešt. Ali prognani princ, koji je do tada radio kao trgovac umetninama, nije govorio rumunski jezik i imao britanski pasoš i nije dočekan raširenih ruku.

Paul Philippe of Romania
Foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Pola, naime, rumunska kraljevska porodica nikada nije prihvatila jer njegov otac nikada nije bio priznat kao sin kralja Karola Drugog u toj zemlji. Naime, portugalski i francuski sudovi potvrdili su da je Mirča Hoencolern zakoniti sin Karola II. iz prvog braka sa Zizijem Lambrinom, ali rumunska kraljevska porodica nije.

To nije pokolebalo Pola da svoju petospratnicu u Bukureštu pretvori u svojevrsnu kraljevsku palatu u senci i ugosti velikodostojnike, ambasadore i neke manje poznate ličnosti . Princ je prisustvovao raznim događajima, pa je 2007. godine bio počasni gost Konferencije Evropskog saveta međunarodnih škola u Hrvatskoj i sa suprugom Lijom boravio u predsedničkom apartmanu hotela Croatia u Cavtatu.

Otprilike u to vreme počela je njegova borba za zemlju u Rumuniji za koju je verovao da mu pripada. Polu se 2006. pridružio Remus Truica, bogati biznismen i bivši šef kabineta korumpiranog premijera Adrijana Nastasea. Tvrdio je da bi mu uz pomoć svoje kompanije Reciplia mogao pomoći da vrati sporna imanja Polovih predaka, šumu Snagov i kraljevsku farmu Baneas. Šuma Snagov se nalazi na manje od sat vremena vožnje severno od Bukurešta i danas je najpoznatija po manastiru za koji se veruje da je poslednje počivalište Vlada Tepeša III, princa i zloglasnog vojskovođe koji je kasnije postao inspiracija za knjige i filmove o krvožednom vampiru. Drakula.

Deo šume Snagov nekada je pripadao Karolu II, a oduzela ga je prvo fašistička, a potom komunistička vlast Rumunije. Truica je obećao da će vratiti zemlju Pavlu i platiti mu avans od četiri miliona evra ako Pol zauzvrat da preko 50 do 80 odsto imovine Recipliji. Prema procenama rumunskih vlasti, ovo zemljište vredi oko 145 miliona evra. Pol se složio i Truika je brzo prionuo na posao. Nakon što je direktora Sektora za šumarstvo smenio njegov prijatelj, princ je dobio vlasništvo nad šumom u zamenu za 1.000 kvadratnih metara zemlje, vredne 50.000 evra. Truika je podmitio i šefa poljoprivrednog instituta, saznaje Politiko, tako što je platio put u Meksiko,vožnju čamcem i večeru u restoranu sa Mišelin zvezdom u Monte Karlu.

Sve je išlo glatko dok Pol nije saznao da je u priču umešan izraelski milijarder Benjamin Štajnmic, trgovac dijamantima. U stvari, Reciplia je bila skoro 90 odsto u vlasništvu Štajnmica, a Truica je bio samo njen manji deoničar. Pol je bio prestravljen.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nismo znali da ih imamo kao partnere“, rekao je on za Politiko, misleći na Izraelce. Nije mu se svidelo ono što je čuo o Štajnmicu, koji je nekada bio najbogatiji čovek u Izraelu pre nego što su njegovi poslovi u Africi dospeli pod lupu policije i doveli do optužbi za mito i korupciju. Pol je u tom trenutku pokušao da izađe iz dogovora, ali bezuspešno. Na kraju je stekao vlasništvo nad šumom Snagov i kraljevskom farmom Baneas i potpisao je oba imanja sa Recipli, kao što je dogovoreno.

Prenos vlasništva je završen 2009. godine, a Pol tvrdi da nikada nije dobio obećani deo od prodaje imovine. Zapretio je partnerima da će ih prijaviti policiji, što je Štajnmica navelo da hitno otputuje u Bukurešt, iako retko dolazi u Rumuniju.

„Mi smo ozbiljne osobe, smatrajte nas veoma ozbiljnim, poštenim ljudima“, rekao je Štajnmic princu. Ali kako je vreme prolazilo, Polovo strpljenje je bilo sve manje. On je 2015. otišao u policiju i podneo prijavu protiv Truice i Štajnmica. Verovao je da je on oštećeni u celoj priči. Međutim, istraga rumunskih vlasti pokazala je da je Pol bio umešan u zaveru i sud je 2020. presudio da je on „deo interesne grupe čiji je cilj bio da nezakonito preuzme imovinu koja pripada rumunskoj državi“.

Od tada, Pol je tražen čovek u većini evropskih zemalja.

BONUS VIDEO: Najava Novina NOVA za 21 Avgust

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare