Foto: Tanjug/Lorena Sopena/Europa Press via AP

Hitne službe evakuisale su oko 600 stanovnika regiona Ekstramadura u zapadnoj Španiji, pošto je požar, za koji se sumnja da podmetnut, opustošio oko 8.000 hektara u blizini granice sa Portugalom, saopštili su danas zvaničnici.

Jak vetar otežava posao vatrogascima u gustim šumama Las Hurdes i Sijera de Gata u regionu Ekstremadura, saopštile su službe za vanredne situacije, prenosi Rojters.

Evakuisani su meštani tri sela, Kadalso, Deskargamarija i Roblediljo de Gata, a tri saobraćajnice u toj oblasti su zatvorene, navela je Civilna garda.

Blizu 260 vatrogasaca i 165 vojnika bori se sa požarom kojima vetrovi do 60 kilometara na sat i zemljište pod šumom, prilično otežavaju posao, saopštile su vlasti.

„Borovi su kanisteri za benzin, a šišarke su bacači plamena“, izjavio je predsednik regiona Ekstramadura Fernandez Vara.
On je dodao da veruje da je požar namerno podmetnut.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ko god da je to uradio, znao je šta radi, kako i kada da uradi“, rekao je on.

Španski premijer Pedro Sančez otkazao je posetu regionu planiranu za danas, uoči lokalnih izbora sledeće nedelje, saopštila je njegova pres služba.

Neobično suva zima u delovima južne Evrope, koja je došla nakon godina ispod prosečnih padavina u Španiji posle tri sušne godine, povećali su rizik od šumskih požara.

Služba Evropske unije za klimatske promene Kopernikus upozorila je na veliku opasnost od požara u drugim delovima Španije, posebno oko grada Saragose u severoistočnom regionu Aragona.

Foto: Tanjug/Lorena Sopena/Europa Press via AP

Prošle godine, više od 490 požara je uništilo rekordnih 307.000 hektara u Španiji, prema Evropskom informacionom sistemu o šumskim požarima, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: Dvoje mrtvih i sedmoro povređenih u požaru u restoranu u Madridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar