Na Jahorini već nekoliko dana, kako je za N1 Sarajevo objašnjeno u Teritorijalnoj vatrogasnoj jednici Istočno Sarajevo, tinja požar koji, kako navode, nije opasan po stanovništvo.

Njegoš Vukadin, starešina Teritorijalno-spasilačke jedinice Istočnog Sarajeva za N1 Sarajevo je objasnio da je požar na Jahorini prešao entitetsku liniju i da, kako navodi, tinja na nepristupačnom, miniranom terenu.

„Požar lagano tinja, taj dim se samo nakupio. Požar je na teritoriji FBiH i to je na miniranom terenu i nikome ne preti. Nepotrebno se stvara panika i ponavljam on ne smeta nikome. Leva požarna linija koja ide ka Grepku to je prošlogodišnja trava koja tinja. Nagib je neverovatan i požar ne preti kućama i u pitanju je težak teren“, kazao je on.

S obzirom na to da je Vukadin kazao da se radi o nepristupačnom, miniranom terenu pitali smo ga da li je potrebno angažovati gašenje požara iz vazduha, helikopterom recimo.

„Helikopter bi bio preskup, nema potrebe za tim“, objasnio je on.

Na terenu i vatrogasci iz Sarajeva

N1 Sarajevo je kontaktirao Civilnu zaštitu Kantona Sarajevo iz koje im je rečeno da zajednički prate razvoj događaja sa kolegama iz Istočnog Sarajeva.

„Jutros smo razgovarali sa kolegama iz Istočnog Sarajeva. S obzirom na to da je požar bio na nepristupačnom terenu on kada je došao na nama poznat lokalitet poslali smo ekipe da spreče da se proširi na mlado rastiranje. Tu su bile i ekipe iz Sarajevošuma“, rekao je dežurni operativni službenik PVJ Civilne zaštite X.

Kako podseća ovaj medij, FBiH nema kanadera za gašenje požara iz zraka, iako je ranija Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem zadužila Federalnu upravu Civilne zaštite da nabavi ovu mehanizaciju. U drugom entitetu požare glasi tamošnji Helikopterski servis.

***

BONUS VIDEO – Požar na Jahorini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar