Foto: TANJUG/AP Photo/Jehad Alshrafi

Zbog zatvaranja graničnog prelaza Rafa ranjeni ne mogu da izađu iz Pojasa Gaze i dobiju medicinsku pomoć, posebno su ugrožena povređena deca.

Tetka Džamila Ahmeda Abu Ataba, jecajući preklinje svet da njenog sestrića odvede iz Gaze na lečenje nakon što je ove nedelje ranjen u izraelskoj vatri i pridružio se sve dužoj listi povređenih, koji se nalaze na ratnoj teritoriji bez medicinske pomoći, preneo je Rojters.

Dečak je u utorak otišao na plažu da se opere sa grupom dece i pogođen je gelerima, rekla je ona.

On sada leži, umotan u krvave zavoje u bolnici Naser u Kan Junisu dok se nastavlja izraelski napad na pogranični grad Rafu.

Napad na Rafu presekao je glavni granični prelaz u Egiptu, ograničavajući ljude da potraže medicinsku pomoć.

„Gde da ga odvedem? Recite mi. Gde da idem? Molim sve svetske lidere, bilo koga ko ima savest, da otvore granicu i dozvole ovoj deci da odu. Šta su uradili da to zasluže?“, zapitala se ona.

Kao i većina Palestinaca u Gazi, Ahmed Abu Atab je već izgubio svoj dom u izraelskom napadu na enklavu.

On je, takođe, izgubio majku – ne zbog rata, već zato što je napustila Gazu radi lečenja od raka.

Portparol bolnice “Al-Aksa mučenici“ u gradu Deir al Balah u centralnoj Gazi, doktor Kalil al-Dakran kazao je da je izraelska vojna kampanja izazvala medicinsku katastrofu.

„Sve bolnice se bore zbog nedostatka lekova, medicinskih potrepština i goriva“, rekao je on u video snimku koji je dobio Rojters, dodajući da je hiljadama pacijenata bilo potrebno lečenje u inostranstvu i da nisu mogli da putuju nakon zatvaranja granice u Rafi.

Izrael krivi Egipat za zatvaranje i ističe da želi ponovo da otvori Rafu za civile iz Gaze koji žele da odu.

Egipatski zvaničnici i izvori navode da su humanitarne operacije ugrožene vojnim aktivnostima i da Izrael treba da vrati prelaz Palestincima pre nego što ponovo počne da funkcioniše.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar