Foto: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP / Profimedia

Jedna osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) testirana je pozitivno na MERS, odnosno srednjoistočni respiratorni sindrom, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Novi slučaj MERS-a, poznatog i kao MERS-CoV, jer je reč o virusu iz porodice koronavirusa, zabeležen je u Al Ainu, delu Abu Dabija, ali izvor zaraze još nije poznat.

Foto: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP / Profimedia

Pacijent (28) je primljen u bolnicu 8. juna, ali dijagnozu je dobio tek 23. jula nakon što je PCR test pokazao da je pozitivan na MERS. UAE je o ovom slučaju odmah obavestio Svetsku zdravstvenu organizaciju. Detalji o zdravstvenom stanju muškarca nisu objavljeni, ali poznato je da čovek nije zdravstveni radnik niti državljanin UAE.

Svih 108 ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim, testirani su na virus i rezultati su negativni.

MERS uzrokuje koronavirus koji je dalji rođak virusa „SARS-CoV-2“, koji je izazvao pandemiju koronavirusa.

Foto: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP / Profimedia

Radi se o, uglavnom, respiratornoj bolesti koja uzrokuje simptome poput visoke temperature, kašlja i kratkog daha. U nekim slučajevima može da dovede do upale pluća.

Postoje dokazi da su glavni izvor virusa na Bliskom istoku kamile, ali virus se takođe može širiti i sa čoveka na čoveka.

Ali ovaj poslednji slučaj ne može da se poveže s kamilama ili proizvodima od kamila, pa nije jasno odakle je virus došao.

Foto: Shutterstock

Zaraza MERS-om prvi put je zabeležena 2012. godine na Bliskom istoku, gde je bio i najveći broj slučajeva.

Od otkrića virusa, dogodila se su tri veća izbijanja zaraze. Pre ovog najnovijeg slučaja iz Abu Dabija, poslednji slučaj MERS-a u UAE zabeležen u novembru 2021. godine.

Pročitajte još...

Najveće širenje zaraze dogodilo se 2012. Od 2012. do 2020. godine Svetska zdravstvena organizacija je zabeležila 2.566 slučajeva zaraze i 882 smrtnih slučajeva – što bi značilo da je smrtnost od ovog virusa visokih 34 odsto. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je naglasila da brojka možda nije realna, jer su verovatno neki blaži slučajevi zaraze MERS-om prošli nezapaženo.

Najviše slučajeva zaraze zabeleženo je 2012. godine, i to u Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji, UAE, Jordanu, Kataru, Omanu i Iraku. U Ujedinjenom Kraljevstvu je zabeleženo pet slučajeva i tri smrti, dok je SAD potvrdila dva slučaja zaraze.

BONUS VIDEO Epidemija stomačnog virusa u Beogradu: Kako da zaštitimo najmlađe?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar