Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Ismael Alrij je upravo ostavio svog šestogodišnjeg sina Mustafu u bolnici kada je tlo počelo snažno da se trese. Gledajući kako zgrada počinje da se ruši, Ismael je mogao da se plaši samo najgoreg.

„Onda je zemljotres postao jači“, kaže mi Ismael u nizu glasovnih poruka preko WhatsApp-a. „Nestalo je struje, a ulaz u bolnicu, koji je napravljen od stakla, počeo je da se razbija. Bilo je to kao scenario sudnjeg dana“, kaže on. „Počeo sam da zamišljam kako ću morati da spasavam svog sina iz ruševina“.

Minut kasnije, Mustafa je izronio, trčao prema njemu, vrištao i plakao. Istrgao je sopstvenu infuziju, a krv mu je curila iz ruke, prenosi BBC.

Ismael je požurio da pomogne ne samo svom sinu već i drugima koji su pobegli iz zgrade usred panike i konfuzije u mraku. Sklonio je medicinske sestre i trudnicu koja je trebalo da se porodi u njegovom automobilu na 20 minuta pre nego što je potrčao kući da sazna šta je sa njegovom porodicom.

Ismaelova žena i drugo dete bili su bezbedni, a kuća je još uvek stajala.

Situacija tamo u Al-Dani, severozapadnoj Siriji, bila je haotična i očajna. Ismael je gledao kako se dve stambene zgrade urušavaju, ali nestanak struje i interneta značilo je da spasilačke službe nisu mogle da budu pozvane. Prošao je sat, kaže on, pre nego što je bilo ko stigao da traži preživele.

Al-Dana je grad koji drži opozicija u provinciji Idlib, blizu granice sa Turskom. Jedinice civilne odbrane su jedine koje hitno reaguju u odsustvu bilo kakvih vladinih službi, ali su ih razmere razaranja onemogućavale da dođu do svih pogođenih.

Nekoliko sati nakon što je zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihtera pogodio 04:18 po lokalnom vremenu, Ismael, novinar, otišao je da pogleda okolo.

„Šteta je neopisiva“, kaže on. „Najviše pogođene oblasti su one koje su ranije bombardovale sirijska vlada ili ruske snage“.

Sirijski ustanak 2011. prerastao je u ogorčeni građanski rat u kojem je sirijski režim, uz podršku Rusije, udarao po oblastima pod kontrolom pobunjenika.

U protekle tri godine na severozapadu Sirije vladalo je nestabilno primirje. Region je podeljen na mešovite zone koje kontrolišu ili sirijske opozicione snage ili vlada sa sedištem u Damasku.

Ismael je video desetine stambenih zgrada uništenih u gradu Atarebu, severno od grada Alepa koji kontroliše vlada.

„Postoje mnoge zgrade i kvartovi do kojih spasilački timovi ne mogu da dođu zbog nedostatka opreme“, kaže on. „Zaista nam je potrebna pomoć međunarodnih organizacija“.

Alepo zemljotres Foto:Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

Jedna takva grupa koja je već funkcionisala je Sirijsko-američko medicinsko društvo (Sams), koje podržava bolnice širom severozapada koji drži opozicija.

Dr Osama Salum, koji je pozvan u bolnicu Sams u Atarebu, kaže da „nije mogao da razume šta se dešava“ u prvih nekoliko trenutaka potresa.

„Osećao sam da je smrt blizu“, kaže on. „Stalno sam slušao kako zgrade i kamenje padaju.“

Dok je napustio bolnicu, tamo su umrle oko 53 – brojka je porasla na više od 120.

„Nisam mogao da izbrojim broj povređenih“, dodaje on.

PROČITAJTE JOŠ:

Zemljotres je takođe pogodio oblasti pod kontrolom vlade na severu. Aja je bila u poseti svojoj porodici u primorskom gradu Latakiji kada je udario.

26-godišnja kuvarica spavala je sa svojom majkom i troje braće i sestara kada je nestalo struje.

„Ustala sam iz kreveta, ali nisam bila sigurna šta me probudilo“, kaže mi ona. „Nisam razumela šta se dešava dok nisam našla i ostatak moje porodice.“

Njena porodična kuća je na glavnom putu i svuda ima staklene prozore.

„Nismo mogli da se pomerimo zbog jakog potresa“, kaže ona. „Ostali smo ukopani na licu mesta“.

Ajina majka ima Parkinsonovu bolest. Bila je skamenjena i uspaničena.

„Bila sam u šoku i nisam mogla da se pomerim“, kaže Aja. „Stalno sam gledala kako se zidovi tresu i pomeraju napred-nazad. Ne mogu da vam opišem koliko je bila luda situacija“, dodala je.

BONUS VIDEO: Direkno iz Turske razorene zemljotresom: Broj mrtvih ne prestaje da raste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar