Protest u Tbilisiju Foto: Davit Kachkachishvili / AFP / Profimedia

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti nakon što je sporni zakon o stranim agentima, odnosno "ruski zakon" kako je poznat, usvojen u parlamentu. Kritičari za taj zakon kažu da je inspirisan onim u Rusiji koji se koristi za gušenje disidenata.

Demonstranti su probili barikadu koja štiti gruzijski parlament u glavnom gradu Tbilisiju, na šta je reagovala interventna policija upotrebom vodenih topova i suzavca.

Muškarci sa crnim kapuljačama i maskama preko lica počeli su da hvataju demonstrante koji su bili ispred srušene barikade.

„Koriste se nasilnom i zastrašujućom taktikom#, rekao je reporter Skaj Njuza Dominik Vagorn.

On kaže da je teško utvrditi jesu li svi oni odeveni u crno sa policijom, ali su „odlučni u nameri da rašliste područje“.

„Ovo je miran prosvjed i ovd sam e da branim svoju zemlju. Daćemo sve od sebe da obranimo našu zemlju. Verujem u naš narod. Nećemo izgubiti budućnost jer ćemo se boriti“, rekla je jedna od žena koje učestvuju u protestu.

Sporni gruzijski zakon „ugroziće celo civilno društvo“, rekao je za Skaj Njuz Hans Gutbrod, profesor na Univerzitetu Ilia u Gruziji.

Dodao je da predsednica zemlje može staviti veto na zakon, ali „veto može nadjačati ista većina koja ga je usvojila“.

Rekao je da je ovaj zakon osmišljen kako bi zatvorio medijske organizacije i „u suštini izložio celo civilno društvo opasnosti“.

„Čak i pristalice vladajuće stranke Gruzijskog sna imaju mnogo sumnji u vezi s ovim zakonom. Ovo je prvi put da se gruzijska vlada u potpunosti sukobljava sa zapadnim partnerima. Ovo je vrlo ozbiljan trenutak“, rekao je.

Kako navodi Jutarnji list, protesti su pokrenuti dan nakon što je gruzijski premijer rekao da će vlada nastaviti s nacrtom zakona uprkos protivljenju onih koje je nazvao „zavedenom“ omladinom koja oseća ogorčenost prema Rusiji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hiljade ljudi već mesec dana gotovo svakodnevno izlazi na proteste protiv tog zakona koji smatraju autoritarnim i insipirisanim sličnim zakonom u Rusiji koji se koristi za gušenje disidenata.

Zapadne zemlje takođe kritikuju zakon, po kojem će organizacije koje dobijaju više od 20 posto novca iz inostranstva morati da se registruju kao agenti stranog uticaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare