Vladimir Putin Foto:Tanjug/Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin noćas je, umesto da gleda debatu između američkog predsednika Džoa Bajdena i republikanskog protivkandidata Donalda Trampa, odlučio da spava. "Mislim da ne možete očekivati da će ruski predsednik podesiti alarm, probuditi se usred noći i gledati debatu. To za nas nije neki veliki događaj", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Debata je počela u 21 sat, odnosno u 4 ujutru po moskovskom vremenu. Bajden se tokom rasprave nije snašao, često je zamuckivao i zastajao, zbog čega su neke demokrate rekle da bi trebao da se povuče iz izborne trke. Peskov je bez ironije dodao da se Rusija nikad nije mešala u izborne kampanje i da uopšte nema nameru da komentariše debatu, prenosi index.hr.

Brojali koliko su puta spomenuli Putina

Podsetimo, nekoliko zapadnih zemalja optužilo je Moskvu za mešanje u demokratske procese poslednjih godina. Dok je Putin spavao, u akciju su krenuli njegovi propagandisti u državnim medijima, fokusirajući se uglavnom na izjave o Rusiji i ratu u Ukrajini, piše „Politiko“.

Državna novinska agencija „RIA“ objavila je koliko puta su Bajden i Tramp spomenuli ime Vladimira Putina (po sedam puta) i Rusije (Tramp: 16, Bajden: 0). Ruski mediji su se najviše fokusirali na Bajdenove komentare da Kremlj neće stati na osvajanju Ukrajine i da želi da ponovo uspostavi „Sovjetsko carstvo“ i na njegov opis Putina kao ratnog zločinca.

Postoji nekoliko razloga zašto bi Moskva radije videla Trampa kao predsednika SAD. Naime, Tramp je u više navrata pretio povlačenjem SAD iz NATO-a i nije toliko sklon daljem pomaganju Kijevu.

„Bajden je, kao što smo očekivali, više puta grešio i zamuckivao“

„Bajden je, kao što smo i očekivali, više puta grešio i mucao, demokrate su njegov nastup već nazvali neuspehom“, zaključila je državna novinska agencija „RIA“, ne komentarišući Trampove izjave.

Nekoliko ruskih medija pisalo je i o Trampovoj izjavi da Ukrajina ne pobeđuje u ratu i da trpi velike gubitke zbog Bajdena „i njegovih glupih odluka“. Ali Moskva je i dalje manje oduševljena Trampom nego pre nekoliko godina, kada se prvi put kandidovao za predsednika.

„Zapravo, Tramp nema nikakav plan za rešavanje sukoba u Ukrajini“, rekao je Spiridon Kilinkarov, bivši ukrajinski poslanik koji je postao proruski komentator.

„Ne treba gajiti iluzije da će posle izbora u SAD biti nekih promena. Svi oni žele, ako ne poraz Rusije, onda izlaz iz ove situacije na račun Rusije. Što se toga tiče, ništa se nije promenilo i oko toga postoji određeni konsenzus“, dodao je on.

Putin je u prošlosti govorio da mu je draži Bajden nego Tramp jer je iskusniji i predvidljiviji, ali je pitanje da li je to prava podrška s obzirom da je Bajden Putina nazvao ubicom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar