Foto: Svetlana Mandić/Vijesti.me

Dva mosta su uništena, put je oštećen, a meštani i turisti su zarobljeni. "Opština Šavnik čini sve što može da pomogne, ali čekamo reakciju Vlade i nadležnih službi", rekao je Božidar Stijepović.

„Otišao sam na posao u sedam sati i kada sam hteo da se vratim nisam mogao. Gledam oca sa pet metara“, tako blizu, a tako daleko. Nemoćni smo, kaže Radovan Stijepović iz šavničkog sela Komarnica.

Istoimena reka je u petak odnela dva mosta u selu, pomoćne zgrade, promenila tok, poplavila baru, imanja, a Stijepovićevi roditelji, kao i četrdesetak meštana i turista odsečeni su u gornjem delu sela, u zaseoku Kozarica.

PROČITAJTE JOŠ:

Stijepović je „Vijestima“ dostavio i snimak.

Ekipa „Vijesti“ stigla je do prvog mosta koji je reka „prepolovila“. Drugi most je bio skoro porušen, pa je selo podeljeno na tri dela.

„Stariji kažu da je ovakva nesreća bez presedana u našim krajevima. Uništena je sva infrastruktura – od mostova, vodovoda, struje. Mostovi se moraju odmah pozabaviti. Gornji most u Kozarici polomljen 70 metara. Reka je potpuno promenila tok. Zarobljeno je oko 30-40 meštana. Ima starih ljudi. Tu ima i turista jer je ovo turistički centar Šavnika. Dostavljamo vodu, hranu. Opština Šavnik je odmah reagovala, ali očekujemo da se država uključi, da reši infrastrukturu i da poveže ljude. Očekujemo pomoć Vlade, Vojske“, kaže mlađi Stijepović, dok ga otac, sa druge strane mosta, dočekuje jer je nemoguće preći most.

Radovan Stijepović Foto: Svetlana Mandić/Vijesti.me

Zato je tu vozač bagera Radojica Ćirović iz Službe zaštite i spasavanja, koji pokušava da reku vrati u korito i da što bolje funkcioniše prelaz preko prvog mosta. Tu je i da isporuči vodu i hranu meštanima, koji čekaju na drugoj strani, ali i da preveze novinarku „Vijesti”.

„Imam kamp i trenutno su četiri gosta – dva iz Austrije i dva iz Litvanije. Baš su se uplašili kada su videli Komarnicu kako sve nosi. Bilo je katastrofa. Nikada nije bilo ovako. Nemamo vodu i struju, isključeni smo“, kaže Milan Grujić, kome je Ćirović doneo vodu.

„Ovo je strašno. I lepo smo se proveli dok se nije dogodila poplava. Auto koji smo iznajmili ostavili smo ispred kabine. Moramo preći reku. Moramo da idemo odavde, jer imamo let sutra, a sledeći let je tek za dve nedelje. Gledamo da li je moguće negde preći reku kolima“, bespomoćno širi ruke Bernard Tomkos iz Litvanije.

Bernard Tomkos, Milan Grujić Foto: Svetlana Mandić/Vijesti.me

Gosti Milorada Stijepovića su takođe odsečeni i ne mogu da se vrate.

„Imam šest odraslih gostiju i jednu bebu. Gosti su iz Izraela, Portugala i Engleske. Komšija ima dva gosta iz Nemačke, a drugi četvoročlanu porodicu, takođe iz Nemačke. Nije ni čudo što ovde imamo goste sa svih strana, jer je Kozarica biser Balkana. Sada su ostali naši gosti otkazali dolazak“, rekao je Stijepović u telefonskom razgovoru, jer nismo uspjeli da ga dobijemo.

Kako je rekao, situacija u zaseoku Kozarice trenutno je pod kontrolom, rijeka se vratila u svoje korito, ali je sve uništila.

„Reka je potpuno promenila tok i ovaj drugi most je potpuno porušen. Dešavalo se da reka dođe, ali ovolika količina vode za tako kratko vreme – nikad. Otišao sam i u Dragišnicu i tamo se srušilo brdo maltene. Bilo je to ogromno klizište – mora da je odneto stotine kubika drveta, i ko zna koliko materijala. Zaista je bilo iznenađujuće kada sam to vidio jer se to nikada ranije nije dogodilo, niti sam vjerovao da bi se ovdje moglo pokrenuti klizište ovolikih razmera“, rekao je Milorad Stijepović.

Okruženi vodom, nemaju vodu za piće

Zdravko Kasalica, koji ima baru u Komarnici, u zaseoku Izvori (ne bez razloga), smatra da je klizište u Dragišnici dovelo do začepljenja, zbog čega je reka došla takvom brzinom. A tu je i velika količina padavina.

„Korito je bilo skoro suvo. Mislio sam da nema šta da brinem i da reka neće toliko da poraste, iako je padala kiša. Nikada se nije desilo da Komarnica dođe tom brzinom. Pre pet sati žena je ustala i videla da je cela bara pod vodom. Reka je izlila nasip. Moj otac ima 75 godina i ne seća se da je reka narasla toliko da se izlila iz tog nasipa. Nismo mogli ništa da uradimo, a da ne gledamo kako voda 20 i po godina odnosi sve što smo stvarali“, kaže Zdravko, dok njegova porodica, braća i deca, pune kese peskom kako bi sprečili da mutna Komarnica uđe u baru i spase. ono što im je ostalo.

„Jezerce mora biti izgrađeno duž toka reke. Sve sam obezbedio, ali je tome verovatno doprinelo ovo klizište. Prvi bazen je izgrađen 1996. godine. U bari je bilo 150 hiljada mlađi, četiri tone potrošnje i oko 100 komada matičnog jata. Nije ostalo ni pet odsto. Podrum je bio poplavljen, a bilo je dve tone hrane koju sam nedavno podigao. Ostalo je malo, ali je bilo neupotrebljivo, dok je ostale kese voda odnela. Šteta je ogromna, samo ribe vredi verovatno više od 50 hiljada. Vratiću ovo u prvobitno stanje. Ne znam kada, ali vratiću se, i daću sve od sebe

da bude bolje nego što je bilo. I biće“, usuđuje se Zdravko dok stišće zube da ne vide da mu vilice drhte.

I dok ribe u bari gotovo da i nema, u okolnim barama ima ih u izobilju koje su ostale nakon povlačenja Komarnice.

Foto: Svetlana Mandić/Vijesti.me

„Nije nam bilo jasno šta se dešava. Kasnije smo čuli da je na Žabljak palo ogromne količine kiše, preko 200 litara za 30 sati, i vjerovatno je to bilo to. Ta voda sa Durmitora, to je veliki splav, mesto se zove Dobri Do, sakupilo je svu vodu i krenulo ovamo. Verovatno ga je zakrčilo klizište u Dragišnici, a voda je iznenada došla ovde. Mnogi su nameravali da poseku Dragišnicu. Jedan deo je isečen. Stariji meštani su govorili da ga ne treba seći baš zbog ovoga“, objašnjava Kasalica.

Ribnjak Vlatka-Vlada Delića koji se nalazi na Komarnici potpuno je uništen.

„Bilo je oko tone ribe i preko tone mlađi. Voda je i dalje velika i mutna. Voda je stigla do kuće, ali nije ušla. U planini ima žive vode. Jake kiše ispunjavaju taj deo i voda dolazi ovde i pravi velike probleme. Ali ovako – nikad. Ovo selo ima najbolje snabdevanje vodom i došlo je vreme da imate vode koliko hoćete, a mi nemamo šta da pijemo. Biće teško dok se ovo ne stabilizuje“, kaže Delić.

Foto: Svetlana Mandić/Vijesti.me

A da bi se sve stabilizovalo i sanirala porušena infrastruktura potrebna je pomoć države, kažu meštani.

„Dva mosta su odneta u vazduh, put je uništen, nemamo vode i struje, meštani i turisti su ‘zarobljeni’. Nikad se ovako nije desilo. Opština Šavnik daje sve od sebe da pomogne, ali videćemo da li će imati toliko snage. Čekamo da reaguju Vlada i nadležne službe“, rekao je Božidar Stijepović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare