Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Cilj Evropske unije (EU) je da počne zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije već 25. juna, kada se održava samit Evropskog saveta, rekle su za briselski Politiko neimenovane briselske diplomate.

Kada su lideri EU u decembru otvorili vrata Ukrajini i Moldaviji, taj potez pozdravljen je kao prvi korak istorijske ekspanzije Unije.

Međutim, pravni korak za pokretanje pregovora o članstvu sa Kijevom i Kišinjevom odlagan je više meseci zbog bojazni da će se Mađarska protiviti, kao i brige da bi proširenje EU moglo da postane glavna tema predstojećih izbora za Evropski parlament.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Zvanično zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju sa EU bio bi veliki podsticaj za Ukrajinu koja je u trećoj godini rata.

Približavanje Kijeva Evropi bilo je izgovor za ruskog predsednika Vladimira Putina da pokuša da vrati Ukrajinu u rusku orbitu, tako da put ze zemlje ka članstvu u EU izgleda kao poetska pravda, piše Politiko.

Glavna prepreka na putu evrointegracija Kijeva i dalje je Mađarska koja se protivi članstvu Ukrajine u EU jer, pored ostalog, tvrdi da ima nerešena pitanja u vezi sa mađarskim manjinama u toj zemlji.

Međutim, Kijev vodi intenzivne bilateralne razgovore sa Budimpeštom kako bi rešio ta pitanja koja su, rekle su briselske diplomate, navedene u dokumentu od 11 tačaka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon razmene mišljenja šefa kabineta ukrajinskog predsednika i mađarskog ministra spoljnih poslova, Kijev je predložio rešenja za sva pitanja na koja je ukazala Budimpešta i sada čeka odgovor. Drugim rečima, piše briselski portal, Kijev želi da pokaže da je uradio sve da zadovolji Mađarsku.

Napori Kijeva trebalo bi da se isplate jer Mađarska, koja u julu preuzima rotirajuće predsedavanje EU, možda neće želeti da joj pitanje ukrajinskog pristupanja zaseni šestomesečno predsedvanje, rekao je jedan diplomata.

Kako je dodao, početak zvaničnih pregovora (sa Ukrajinom) u junu omogućio bi Mađarskoj da se koncenše na druge prioritete predsedavanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare