Džo Bajden Foto:Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden razmotriće uslovljavanje vojne pomoći Izraelu ako ta zemlja otpočne invaziju većih razmera na Rafu, u Pojasu Gaze, piše Politiko pozivajući se na četiri upućena američka zvaničnika.

Kako navodi portal, činjenica da bi Bajden uzeo u obzir ovaj korak odražava ekstremne napetosti u njegovim odnosima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koji je odbacio „suptilnije napore administracije predsednika SAD da kontroliše situaciju u Gazi“.

Iako Bajden nije doneo nikakvu odluku o ograničavanju budućih transfera oružja, zvaničnici su rekli da bi on to mogao da učini ako Izrael pokrene novu operaciju koja dodatno ugrožava palestinske civile. Jedan od zvaničnika je istakao da je Bajden „definitvno razmišljao“ o uskraćivanju pomoći.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Bajden je dao različite naznake o tome šta misli o budućoj prodaji oružja Izraelu, navodi Politiko i podseća da je američki predsednik prošle godine ideju o uslovljavanju vojne pomoći nazvao „vrednom razmišljanja“.

U intervjuu koji je dao tokom vikenda za američki MSNBC, Bajden je, međutim, rekao da će nastaviti da šalje oružje u Izrael, posebno sistem raketne odbrane „Gvozdena kupola“, ali je u istom intervjuu naglasio da su masovne civilne žrtve u Gazi za njega „crvena linija“ i da nije moguće dozvoliti 30.000 ubijenih Palestinaca.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson, rekla je u izjavi za Politiko da „neće komentarisati spekulacije anonimnih izvora niti (išta)  dodavati onome što je predsednik rekao ovog vikenda“.

Pročitajte još...

Na pitanje o Bajdenovoj spremnosti da uslovi pomoć, zamenica sekretara za štampu Bele kuće Olivija Dalton rekla je da „predsednik misli da postoje drugi pristupi koje smo preduzeli i koje primenjujemo, a koji su efikasniji“.

Iako je Bajden postao otvorenije kritičan prema izraelskim operacijama, stav Netanijahua se vrlo malo izmenio, pa je u nedelju izjavio za Axel Springer da će njegove snage krenuti na Rafu, uprkos upozorenjima predsednika SAD, navodi Politiko.

Portal dodaje da većina analitičara smatra da će do izraelske invazije na Rafu doći posle Ramazana, ali da za Bajdena najveće pitanje ostaje da li bi uslovljavanje vojnom pomoći primoralo Izrael da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar