Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Samuel Corum

Diplomate i svetski lideri koji se pripremaju za samit NATO-a u Vašingtonu sledeće nedelje privatno izražavaju zabrinutost zbog starosti, zdravlja i sposobnosti predsednika SAD Džoa Bajdena (81) da pobedi na predsedničkim izborima 2024, piše danas Politiko.

Američki portal navodi da ti zvaničnici većinski podržavaju Bajdena u trci za reizbor i strahuju da bi povratak njegovog republikanskog rivala Donalda Trampa na funkciju predsednika oštetio NATO i ratne napore u Ukrajini.

S druge strane, dodaje se, nakon Bajdenovog lošeg nastupa u debati protiv Trampa, zapadni saveznici strahuju da je aktuelni predsednik potencijalno previše slab da pobedi republikanca.

Tokom prethodnih nekoliko meseci, Politiko je razgovarao sa više od 20 zvaničnika, od kojih su mnogi sumnjali u Bajdenove sposobnosti i pre debate.

Kako se navodi, oni žele da Bajden pobedi kako “ne bi morali da se bave Trampom“, ali nisu sigurni da, čak iako pobedi, aktuelni predsednik može da izdrži još četiri godine u Beloj kući.

„Mogu li demokratski donatori da se saberu i da se Bajden penzioniše, tako da postoje neke šanse da kandidat bude kredibilan za glasače?“, rekao je neimenovani britanski zvaničnik za Politiko.

Bajdenovo fizičko i mentalno stanje naći se se pod lupom tokom samita NATO-a naredne nedelje, gde neće biti u mogućnosti da preskače događaje i sastanke, a takođe neće moći da leže u 20 časova, kako je prethodno izjavio da planira.

Saveznici NATO-a najviše su zabrinuti Bajdenovom sposobnošću da nastavi prikuplja podršku za odbranu Evrope u Americi, naročito u poređenju s Trampom, koji je otvoreno skeptičan kada je u pitanju pomoć inostranim partnerima.

„Imamo više razgovora o sopstvenoj odbrani jer izgleda da se Tramp vraća“, rekao je zvaničnik jedne zemlje NATO-a nakon debate.

Istovremeno, neki saveznici u NATO-u nisu u potpunosti zadovoljni Bajdenovim vođstvom kada je u pitanju sukob u Ukrajini.

Politiko navodi da se NATO saveznici brinu za Bajdenov politički položaj i šanse za reizbor, a smatraju da su njegove godine velika politička prepreka.

“Čini mi se da će mu biti veoma teško da nastavi kampanju i da se zadrži (u trci)“, rekao je jedan visoki diplomata EU i dodao da demokrate treba da “razmotre sve opcije“ kada je u pitanju zamena kandidata.

***

BONUS VIDEO – Da li je odustajanje Bajdena gotova stvar, može li novo ime da preokrene kampanju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare