Izrael Palestina rat, uništenje u gradu Gaza Foto:EPA-EFE/MOHAMED HAJJAR

Mali, gusto naseljen Pojas Gaze gde je broj poginulih Palestinaca u ratu Izraela protiv pokreta Hamas danas premašio 40.000, prepun je mrtvih tela, piše Asošijeted pres.

Očevici kažu i na video snimcima se vidi da se mrtvi sahranjuju u dvorištima, na parkinzima, ispod stepeništa i kraj puteva.

Mnoga tela su ispod ruševina i njihove porodice nisu sigurne da će ikada biti ubeleženi u bilans žrtava.

Zvanični podaci pokazuju međutim samo broj onih koji su ubijeni bombama i mecima.

„Ljudi koji su umrli zbog indirektnih posledica rata, uključujući bolesti, gladovanje i kolaps zdravstvenog sistema, nisu uključeni (u ratne žrtve)!, rekao je doktor Marvan al-Hams, dodavši da će se odmah posle rata osnovati komisija da izbroji te žrtve.

Izraelski zvaničnici dovode u pitanje bilans žrtava koje objavljuju vlasti u Gazi jer zdravstveni zvaničnici Hamasa koji tamo vlada, ne mogu da provere verodostojnost podataka.

Međutim, posle više sukoba od 2009. do 2011. godine istražitelji UN su sačinili sopstvenu listu mrtvih i zaključili da se blisko podudara s onom iz Gaze.

„Na nesreću, svakih nekoliko godina sarađujemo s Ministarstvom zdravlja (Gaze) zbog broja žrtava, a to je ;tužno iskustvo“, rekao je Farhan Hak, portparol generalnog sekretara, dodajući da se bilans iz Gaze pokazao generalno tačnim.

***

BONUS VIDEO – Palestinci iz Gaze prinuđeni da traže nov smeštaj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar