Inauguracija Vladimira Putina Foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Nakon što je završena inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, svi članovi Vlade Rusije podneli su ostavke. Ovo je uobičajena procedura koja se odvija svaki put kada počne novi mandat predsedniku. Međutim, ove godine je situacija specifična jer se čini da će Putin napraviti veliku rekonstrukciju u vrhu vlasti. Iz tog razloga, u toku je bitka za funkcije i opstanak u Kremlju.

Ceremonija inauguracije počela je svečanim unošenjem ruske nacionalne zastave, predsedničkog standarda, ruskog Ustava i obeležja ruskog predsednika u Svetoandrejsku salu Velikog kremaljskog dvorca, a prisustvovali su joj senatori, poslanici Državne dume, sudije Ustavnog suda, guverneri, članovi vlade, predstavnici tradicionalnih verskih zajednica, strani ambasadori i drugi gosti.

Inauguracija Vladimira Putina Foto: EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Inauguracija sa Sigalom, ali bez ambasadora

Inauguraciji Vladimira Putina prisustvovali su i glumac Stiven Sigal, lider Čečenije Ramzan Kadirov, kao i vođa „Noćnih vukova“ Aleksander Zaldostanov, poznat pod nadimkom „Hirurg“. Ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi nisu prisustvovali ceremoniji inauguracije Putina.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je ta odluka u skladu sa stavom većine zemalja članica bloka.

“Naš ambasador neće prisustvovati, većina država članica neće prisustvovati“, rekao je Stano.

Premijera Rusije će sada imenovati Putin nakon što Državna duma odobri kandidaturu u roku od dve nedelje. Novi predsednik vlade izneće svoje viđenje strukture izvršne vlasti, a zatim će Državnoj dumi predložiti kandidate za potpredsednike vlade i ministre, osim za šefove bezbednosnog sektora i Ministarstva spoljnih poslova.

Inauguracija Putina, Stiven Sigal Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Šefove Ministarstva odbrane, FSB, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva spoljnih poslova imenuje predsednik Rusije nakon konsultacija sa Savetom Federacije.

Uoči ceremonije inauguracije, zvaničnici Kremlja počeli su među sobom da raspravljaju na koga bi mogla uticati Putinova planirana rekonstrukcija, javila je nezavisna ruska novinska agencija „Meduza“, pozivajući se na izvore bliske administraciji ruskog predsednika.

Bitka za „tron“

Valentina Matvijenko, ruska političarka i predsednica ruskog Saveta federacije, rekla je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti 24. aprila da će verovatno doći do kadrovskih promena u vladi, ali da će „kičma“ kabineta ostati.

„Mnogi nisu samo nervozni, već i ozbiljno napeti. Neki se nadaju napredovanju, drugi su zabrinuti da će biti premešteni na nižu statusnu poziciju“, rekao je jedan izvor za „Meduzu“.

Inauguracija Putina Foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Pojedini zvaničnici se bore da obezbede bolje pozicije u Kremlju.

Takvi profili žele da se što više približe „tronu“, jer veruju da bi ovaj predsednički mandat mogao da bude poslednji za 71-godišnjeg Putina.

„Po njihovom mišljenju, promene u hijerarhijskoj liniji su neizbežne. A to znači da morate biti bliže mestu gde se donose odluke“, rekao je jedan izvor „Meduze“.

Sergej Šojgu Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Neizvesna budućnost Šojgua i Lavrova

Ruski mediji bliski vlasti naveli su brojne zvaničnike kao potencijalne kandidate za unapređenje u Putinovoj predstojećoj rekonstrukciji. Međutim, mnogi se pitaju da li će ministar odbrane Sergej Šojgu i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ostati u vladi nakon inauguracije.

Abas Galjamov, koji je ranije pisao govore u Kremlju, sugerisao je da su Šojguove šanse da zadrži svoju poziciju smanjene nakon hapšenja njegovog zamenika Timura Ivanova prošlog meseca.

Sergej Lavrov Foto:TANJUG/ JANDEKS

Osvrćući se na rekonstrukciju vrha vlasti u Rusiji, Anton Geraščenko, bivši savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, naveo je na mreži „Iks“ da ruski vojni dopisnici spekulišu da bi Šojgua na mestu ministra odbrane mogao da zameni Aleksej Djumin, bivši agent bezbednosti Kremlja.

Djumin je bio u Putinovoj gardi kada je bio predsednik od 2000. do 2008. godine, kao i u periodu kada je Putin bio na čelu vlade od 2008. do 2012. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

„RTVI“ je naveo, pozivajući se na dva izvora u ruskom parlamentu, da se razgovara i o budućnosti Lavrova kao ministra spoljnih poslova.

„Rukovodstvo dve frakcije Državne dume smatra da je moguće da će Lavrov raditi u Ministarstvu spoljnih poslova još godinu ili godinu i po dana, a da napusti svoju funkciju posle predsedničkih izbora u SAD, pošto je došlo do promene i Lavrov se smatra nepoželjnim iz političkih i oportunističkih razloga“, naveo je izvor „RTVI“.

BONUS VIDEO Ko je bio Putin, a ko je sada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare