Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Otprilike dva meseca od početka ukrajinske kontraofanzive na jugu i jugoistoku zemlje, čini se da se dugoočekivani glavni zamah te operacije događa ovih dana. To je, naime, zaključak dvojice neimenovanih zvaničnika Pentagona koji su svoje stavove izneli za Njujork tajms.

Rekli su da je glavni udar bio usmeren na područje na jugoistoku Ukrajine i uključivao je ‘hiljade pojačanja’. Naime, čini se da je značajna količina vojnog ‘pojačanja’ odradila obuku u zapadnim zemljama i stoga je reč o sposobnijim trupama, piše NYT.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Detalji o novom razvoju kontraofanzive su zasad šturi, ali je važno napomenuti da se komentari zvaničnika Pentagona uglavnom poklapaju s nedavnim istupima ruskih zvaničnika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rusko ministarstvo odbrane već je spominjalo ‘masovni napad’ i žestoke borbe na jugu. Prema rečima Vladimira Rogova, proruskog zvaničnika u južnoj Ukrajini, u napadu su učestvovale ukrajinske trupe koje su prošle obuku na Zapadu i krenule su u juriš s oko 100 oklopnih vozila, uključujući tenkove Leopard 2 nemačke proizvodnje i vozilima Bredli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar