Foto: Juancho Torres / AFP / Profimedia

"Brz napredak grupa organizovanog kriminala u brazilskom Amazonu rizikuje da taj region pretvori u ogromno, sukobima pogođeno zaleđe koje preplavljuje mafija", ocenio je bivši šef policije u Amazoniji Aleksandar Saraiva. On naglasio da bi rastući uticaj mafije koja se uglavnom bavi trgovinom droge, mogao da izazove sličnu situaciju kao u Rio de Žaneiru, gde su sukobi policije i mafije odneli desetine hiljada života.

„Video sam u Rio de Žaneiru kako izgleda kada država izgubi kontrolu nad javnom bezbednošću, a u Amazonu danas, ako se ništa ne preduzme, suočićemo se sa istim problemom kao što je bilo u Rio de Žaneiru“, kazao je Saraiva.

Upozorenje je usledilo uoči prve godišnjice ubistava britanskog novinara Doma Filipsa i brazilskog stručnjaka za starosedeoce Bruna Pereire, čija je smrt razotkrila široko rasprostranjenu ekološku devastaciju i sve veći domet organizovanih kriminalnih grupa u Amazoniji.

Foto:EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr.

Brazilska ministarka životne sredine Marina Silva rekla je za Gardijan da je nasilje dugo predstavljalo „simbol predatorske okupacije Amazonije“, ukazujući na ubistva aktivista kao što su Čiko Mendes 1988. i časne sestre Doroti Stang 2005. godine.

Predsednik Foruma za javnu bezbednost Renato Serđo de Lima rekao je da su statistički podaci koje su prikupili istraživači istakli kako je dolazak mafije u taj predeo samo dodatno pogoršao već lošu situaciju – došlo je do porasta stope ubistava u Amazonu, iako je u ostalim mestima u Brazilu došlo do pada te stope.

De Lima je ocenio da je prokrijumčaren kokain odgovoran za četiri odsto BDP-a te južnoameričke zemlje.

„Strah vojske od gubitka kontrole nad Amazonom postaće java. Izgubićemo suverenitet nad regionom i on će postati glavna ruta za krijumčarenje narkotika u Brazilu i Evropi“, kazao je De Lima.

Rodrigo Čagas, istraživač koji proučava ekspanziju narko-bandi upozorio je na „kolumbizaciju“ Amazona. Odnosno „rat protiv droge“ koji već decenijama uništava brazilske komšije.

„Moguće je da će Amazon doživeti haos. Ovo je scenario koji me zabrinjava. ‘Rat protiv droge’ je krajnje štetan za lokalno stanovništvo“, rekao je Čagas.

Sve veći uticaj organizovanog kriminala na Amazoniju otkriven je prošlog meseca kada su navodni operativci najveće kriminalne grupe u Brazilu – „Primeiro Comando da Capital“ (PCC) napali vladine snage tokom racije na ilegalni rudnik na teritoriji Janomami u blizini Venecuele. Četiri muškarca su ubijena u pucnjavi, uključujući vođu PCC-a pod nadimkom „Predsednik“.

U poruci koju je policija presrela navedeno je kako su šefovi PCC pozivali članove da uzvrate policiji zbog „smrti članova njihove grupe“.

„Koliko ja razumem, PCC nije tu samo da vadi zlato. Glavna stvar je koristiti ilegalne puteve za slanje oružja i droge u druge zemlje, poput Venecuele“, rekao je jedan policijski izvor.

Pročitajte još...

Prema rečima Saraive, organizovani kriminal se preliva u druge ilegalne aktivnosti koje brazilsko društvo vidi kao manje prekršaje.

„Mafija ide gde god ima novca. Nju baš briga da li je u pitanju ekološki zločin, šverc ljudi, kokain. Ono što vide tamo (u Amazonu) je zlato i drvo koje se prodaje po veoma visokoj ceni. Sve drugo je nebitno“, kazao je on.

BONUS VIDEO Eskobarovi Nilski konji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar