Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ Siniša Kalajdžija/

Tehnički premijer Andrej Plenković sutra bi trebalo da se sastane sa poslanicima nacionalnih manjina. Kako Domovinski pokret (DP) nije odustao od svog zahteva da u novoj parlamentarnoj većini ne bude Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDSS), Plenković se po svemu sudeći odrekao saradnje sa strankom Milorada Pupovca kako bi formirao većinu s DP-om, bez čijih poslanika teško može da obezbedi potrebnih 76 ruku u saboru.

Kako saznaje Index.hr iz dobro obaveštenih izvora upućenih u tok pregovora, manjinski poslanici će se sutra sastati i razgovarati o sastavljanju većine s DP-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), a nakon toga bi trebalo da se sastanu i sa Plenkovićem. Očekuje se da će taj sastanak biti održan sutra, ali to još nije sigurno.

Sutrašnji sastanak kluba manjinskih poslanika smatra se ključnim jer bi na njemu trebao biti dogovoren model podrške HDZ-ovoj i DP-ovoj većini, koji bi trebao da isključi SDSS.

Kako je ranije objavljeno, Plenković je prošlog petka na neformalnom sastanku s vođstvom DP-a u kafiću kod Vukovara postigao načelan dogovor o budućoj saborskoj većini.

Pročitajte još...

Prema sadašnjem planu, piše Index.hr, u Plenkovićevoj većini bili bi poslanici izabrani s liste HDZ-a (61), 13 poslanika DP-a, Vesna Vučemilović, koja je prošle nedelje dala ostavku na svim funkcijama u Hrvatskim suverenistima i pet poslanika manjina bez troje poslanika SDSS-a.

Ali kako su poslanici manjina nakon izbora poručili da će njih osam u parlamentu nastupati kao jedinstven, nedeljiv blok, izgleda da će Plenković na sastanku morati da uveri većinu manjinskih poslanika da, barem formalno, pristanu na razbijanje bloka i uđu u saborsku većinu bez SDSS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare