Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

Hrvatska vlada će zatražiti dvotrećinsku većinu podrške poslanika za učestvovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO aktivnosti za bezbednosnu podršku i podršku obučavanja u Ukrajini (NSATU).

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prethodno je odbio da da saglasnost na ovaj predlog vlade. Naime, na današnji dnevni red Vlade uvršteno je 13 predloga Odluke o slanju hrvatskih vojnika u misije Evropske unije, UN-a i NATO-a a među njima je i predlog o učestvovanju u NSATU.

U predlogu odluke navodi se da bi u operaciju bilo upućeno do pet vojnika, a premijer Andrej Plenković je u uvodnom izlaganju rekao kako bi se u američku vojnu bazu u Visbadenu bilo upućena 2 oficira. Oni se ne bi bavili obukom ukrajinskih vojnika, već bi njihov zadatak primarno bio logistička podrška i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu.

Plenković je pritom žestoko napao Milanovića tvrdivši da po ovom pitanju obmanjuje javnost i laže te da nema ni govora o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

On tvrdi kako hrvatski predsednik ne štiti nacionalne interese već zastupa rusku propagandu. Plenković je pozvao saborske poslanike SDP-a i Možemo! da pri glasanju u Saboru o ovoj temi misle svojom glavom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar