Foto:Profimedia.rs

Pet nedelja od početka rata, koliko je Izrael bliži svom cilju uništenju Hamasa i oslobođenju talaca, te da li su to ostali njegovi jedini ciljevi, pitanja su koja ceo svet postavlja.

Prošle su skoro dve nedelje otkako je Izrael započeo kopnenu ofanzivu na Gazu i više od mesec dana otkako je započeo intenzivne vazdušne napade na Hamas, a kao odgovor na brutalne napade Hamasa na njihovu teritoriju, u kojima je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Izraelski vojni cilj od samog početka je bio da uništi Hamas, vojno i politički. Кoliko je bliže ostvarenju tog cilja i da li je on ostvariv, postavlja pitanje BBC.

Što se Izraela tiče, ovo su još prvi, rani dani – više puta je govorio da će ova operacija biti duga i teška.

Jedan visoki zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji je razgovarao za BBC koristio je analogiju bokserskog meča:

„Ovo je samo četvrta runda od 15“.

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Niko u Izraelu ne govori koliko će tačno rat trajati. Neki ukazuju na činjenicu da je iračkim snagama koje podržava Zapad trebalo devet meseci da preuzmu grad Mosul od Islamske države (IS) 2017. godine, prenosi N1.

Izrael bi možda želeo da produži borbu na još nekoliko meseci, ali pitanje je da li će to biti opcija, pošto je međunarodni pritisak da se uvedu pauze u borbama ili čak potpuni prekid vatre – sve veći.

Vojni gubici

Izrael je do petka 10. novembra, po sopstvenim računicama, izveo više od 14.000 napada i ubio desetine visoko pozicioniranih članova Hamasa.

Svaki od tih udara uključuje više vrta oružja. Jakov Кac, vojni ekspert i bivši urednik lista Jerusalem Post, kaže da je Izrael već ispalio više od 23.000 komada municije.

Poređenja radi, na vrhuncu bitke za Mosul, zapadni saveznici su bacali oko 500 bombi nedeljno na ciljeve Islamske države.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Više od 11.000 ljudi u Gazi je ubijeno od početka rata, prema podacima ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas, uključujući više od 4.400 dece.

Izraelska vojska kaže da su njihove kopnene snage uspešno podelile pojas Gaze između severa i juga i da su njene trupe opkolile grad Gazu. Tvrde da su sada „duboko u srcu grada“, iako je to još daleko od preuzimanja kontrole.

Hamas je negirao da su izraelske snage ostvarile bilo kakav značajniji napredak ili da su se uvukle duboko u grad Gazu.

Čini se da ova početna faza izraelske kopnene ofanzive ide po planu, a cena za Hamas bi mogla biti veoma visoka.

Procene su da je na početku rata ova teroristička grupa imala između 30.000-40.000 boraca.

Neimenovani visoki zvaničnih izraelskih odbrambenih snaga rekao je za BBC da je oko 10 odsto od tog ukupnog broja – 4.000 boraca – ubijeno.

Takve procene je nemoguće proveriti i treba ih tretirati sa oprezom, ali sam obim izraelske kampanje će sigurno umanjiti sposobnost Hamasa da se bori, piše BBC.

Nasuprot tome, čini se da su izraelski vojni gubici bili relativno mali.

Izrael kaže da su 34 vojnika ubijena od početka kopnenih operacija. Josi Кupervaser, izraelski stručnjak za obaveštajne i bezbednosne poslove, kaže da vojska svoje kopnene operacije vodi „pažljivije i opreznije“ kako bi izbegla žrtve među svojim trupama.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Doaa AlBaz

Još uvek nije jasno koliko je članova Hamasa ostalo na severu, koliko boraca se još uvek krije u tunelima ili koliko ih se moglo stopiti sa lokalnim stanovništvom koje je pobeglo na jug.

Tuneli i dalje predstavljaju značajan izazov za Izrael. Njegove snage pokušavaju da raznesu tunele koje pronađu, umesto da se upuštaju u borbu pod zemljom.

Izazovi urbanog rata

Očigledna je značajna prednost Izraela u pogledu obaveštajnih i vojnih sposobnosti, u odnosu na Hamas.

Izrael može presresti komunikaciju, pa čak i isključiti mobilne telefone i internet mreže Gaze. Ima potpunu nadmoć u vazduhu sa avionima i dronovima koji mogu da prate svaki pokret na zemlji, ali ne i ispod površine.

Izvor iz redova odbrambenih snaga rekao je za BBC da i dalje pronalaze više od 100 novih ciljeva svakog dana, iako će se ta lista verovatno smanjivati što duže bude trajao ovaj rat. Što duže traje, to će Izrael više morati da se oslanja na trupe na terenu da identifikuje i eliminiše snage otpora.

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Džastin Кramp, bivši oficir britanske vojske koji sada vodi Sibilline, kompaniju za pricene rizika, kaže da deluje da Izrael ostvaruje razuman napredak s obzirom na gustinu terena, ali „sada će se susresti sa teže branjenim urbanim područjima grada“.

Izraelske trupe su bolje opremljene i dobro obučene, ali rat unutar grada i dalje može biti težak i za najnaprednije vojske.

Čini se da su do sada borbe iz blizine na terenu bile retke, i svakako nisu ništa na nivou urbanog rata koji se vodi između Rusije i Ukrajine u gradovima poput Bahmuta.

Većina video snimaka koje je IDF objavila pokazuje da se umesto toga oslanja na tenkove i druga oklopna vozila.

Ni Izrael nije angažovao sve svoje snage. Neki procenjuju da bi do sada u Gazi moglo da bude samo 30.000 vojnika. To je relativno mali deo ukupne vpjne snage Izraela – 160.000 aktivnih vojnih lica plus 360.000 rezervista.

Džastin Кramp kaže da se postavlja pitanje koliko je svoje pešadije Izrael spreman da angažuje na „čišćenju“ svake zgrade i jame Hamasovih tunela?

Umesto toga, Izrael bi mogao da gađa uporišta Hamasa. On veruje da će Izrael pokušati da izbegne borbe na ulicama, ne samo zato što bi to moglo dovesti do veoma velikog broja žrtava. To bi svakako ugrozilo i živote više od 200 talaca, koliko se smatra da Hamas i dalje drži u zatočeništvu, još od 7. oktobra.

PROČITAJTE JOŠ:

Plan nakon invazije

Što postavlja pitanje da li je izraelski ratni cilj – uništenje Hamasa – zaista ostvariv?

Čak i visoki izraelski zvaničnici priznaju da je uništenje ideologije bombama i mecima nemoguće.

Dobar deo vođa Hamasa nije čak ni u Gazi. Кac kaže da, ako elementi Hamasa mogu da prežive ovaj rat, onda bi i dalje mogli da tvrde „još uvek smo ovde, mi smo zapravo pobedili“.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Iz tog razloga, Кramp veruje da bi ratni ciljevi Izraela mogli da se prebace sa uništavanja Hamasa na njegovo kažnjavanje, kako bi osigurali da se napadi od 7. oktobra neće ponoviti.

Izrael je takođe pod sve većim pritiskom da objasni šta će se desiti posle rata, posebno iz SAD-a.

Jedan izraelski izvor odbrane rekao je da Vinston Čerčil nije razmišljao o Maršalovom planu za obnovu Nemačke, kada je pomogao u pokretanju invazije saveznika na dan D u Drugom svetskom ratu.

Ali ratovi se retko dobijaju bez plana nakon invazije – nešto što je do sada bilo potpuno odsutno u izraelskoj vojnoj operaciji, zaključuje BBC.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar