Dmitrij Peskov Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Davanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini je krajnje pogrešno i veoma opasno, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije“, rekao je portparol Kremlja komentarišući izjavu Direktorke za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Amande Sloat da će lideri G7 objaviti dugoročne bezbednosne garancije za Ukrajinu.

Dokument predviđa dodelu vojne opreme Kijevu, jačanje razmene obaveštajnih podataka, proširenje programa obuke za Oružane snage Ukrajine, kao i razvoj industrijskih objekata.

Dmitrij Peskov Kremlj Rusija Vladimir Putin
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Peskov je dodao da snabdevanje Ukrajini kasetnom municijom menja situaciju i primorava Rusiju da preduzme kontramere.

Što se tiče saradnje Rusije i Kine, portparol Kremlja je rekao da ona nije usmerena i nikada nije bila usmerena protiv trećih zemalja i bilo kakvih saveza, kao i da ti odnosi donose mir i stabilnost u regionu.

Pročitajte još...

Portparol ruskog predsednika odbacio je navode da su Vagnerovi borci navodno želeli pristup nuklearnom oružju tokom pokušaja pobune, rekavši da Kremlj nema takve informacije.

Šef Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog ministarstva odbrane Kiril Budanov izjavio je da su tokom događaja od 24. juna pobunjenici navodno stigli do nuklearnog skladišta oružja u gradu Voronjež-45 kako bi zarobili deo nuklearnog oružja, podseća ruska agencija.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar