kule bliznakinje
kule bliznakinje

Američki ministar odbrane Lojd Ostin iznenada je povukao tek postignut dogovor o kazni sa organizatorom terorističkog napada u SAD-u 11. septembra 2001.

U saopštenju Pentagona navodi se da se dogovor sa optuženim Kalidom Šeikom Mohamedom odnosio i na dvojicu saoptuženih, Valida bin Ataša i Mustafu al Havsavija, koji se drže u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo, a kojim bi svi oni izbegli smrtnu kaznu.

„Odlučio sam, s obzirom na značaj odluke, da zaključim sporazume o kazni pre suđenja optuženima…i da se odgovornost za takvu odluku vrati meni“, rekao je ministar u kratkoj noti koju je Pentagon objavio sinoć

Sporazum objavljen u sredu šokirao je mnoge rođake poginulih 11. septembra 2001. godine, kojih je bilo gotovo 3.000.

U noti upućenoj Suzan Eskalijer, koja je na čelu vojnih komisija koje vode vojne sudove u Gvantanamu, kaže se da ministar odbrane odmah ukida njeno ovlašćenje u tim slučajevima i odgovornost za njih prebacuje na sebe.

PROČITAJTE JOŠ

Prema američkim medijima, shodno dogovoru, Kalid Šeik Mohamed trebalo je da izbegne suđenje na kojem je mogao da dobije smrtnu kaznu, u zamenu za doživotnu kaznu zatvora.

Ta trojica optužena su za terorizam i ubistvo gotovo 3.000 ljudi u napadima u Njujorku i Vašingtonu, u jednom od najgorih događaja u istoriji SAD.

Nikad im nije suđeno pošto se procedura kojom je trebalo da stignu do suđenja zakočila oko pitanja da li su mučenja kojim su bili podvrgnuti u tajnim zatvorima CIA narušila dokaze protiv njih.

U martu 2022. godine advokati zatvorenika su potvrdili da se pregovori odvijaju ka mogućem dogovoru o kazni, pre nego ka izlasku pred vojni sud Gvantanama.

Optuženi žele da dobiju garanciju da će ostati u Gvantanamu raradije nego da budu prebačeni u savezni američki zatvor, na američkom kontinentu i u samicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar